
Babeczki dyniowe z kruszonką
Dynie zazwyczaj są duże. Nawet te mniejsze sztuki zazwyczaj wystarczają na więcej niż jedno danie – nie mówię tu oczywiście o miniaturach. Tak więc, pewnego razu po zrobieniu na obiad Kotletów Dyniowych, zostałam z resztą upieczonej dyni, którą przerobiłam na puree. Puree z dyni jest fajne, można schować do lodówki i użyć później do czegoś co nam przyjdzie do głowy. Można je też oczywiście zamrozić, jeśli czujemy, że wena przyjdzie trochę później. Ja jednak miałam natchnienie i pomyślałam, że zrobię z niego jakieś babeczki. Tak oto powstały Babeczki Dyniowe z Kruszonką i jabłkami.
Mamy jeszcze zimę, choć większość z nas żyje wyczekując już wiosny. W domach pojawiają się bukiety tulipanów. Można kupić cebulki, z których rozkwitają piękne kwiaty w wiosennych kolorach. Jednak za oknem dalej na minusie, dalej szaro, czasem sypnie śniegiem. Jest zdecydowanie zimniej niż w grudniu, w którym wyczekujemy śniegu i mrozu z tęsknotą. Dlatego takie babeczki z przyprawami korzennymi spiszą się jak najbardziej do ciepłej herbatki czy kawy i rozgrzeją nas trochę od środka. Dodatkowo nie są to tylko puste kalorie, ale wartościowa przekąska – o ile nie zjemy wszystkich na raz oczywiście 😉
Babeczki dyniowe z kruszonką
Składniki suche:
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki teff
- 90 g erytrytolu
- 30 g mąki jaglanej
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- po 1/4 łyżeczki kurkumy, imbiru, mielonego ziela angielskiego, mielonych goździków
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
- 320 g puree z dyni
- 100 ml oleju rzepakowego
- 180 g napoju owsianego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 5 g siemienia lnianego + 30 ml wody
Kruszonka:
- 15 g mąki jaglanej
- 20 g inuliny
- 15 g mąki kokosowej
- 15 g mąki migdałowej
- 25 g oleju kokosowego (konsystencja stała)
Dodatkowo:
- jabłko
Przygotowanie:
- Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na bok.
- W misce wymieszaj suche składniki.
- W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, razem z odstawionym wcześniej siemieniem lnianym.
- Ciasto przelej silikonowej do formy na babeczki.
- Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę i posyp nim babeczki.
- Przygotuj kruszonkę rozcierając wszystkie składniki miedzy palcami.
- Babeczki posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!



