• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Babeczki
Babeczki dyniowe z kruszonką

Babeczki dyniowe z kruszonką

Dynie zazwyczaj są duże. Nawet te mniejsze sztuki zazwyczaj wystarczają na więcej niż jedno danie – nie mówię tu oczywiście o miniaturach. Tak więc, pewnego razu po zrobieniu na obiad Kotletów Dyniowych, zostałam z resztą upieczonej dyni, którą przerobiłam na puree. Puree z dyni jest fajne, można schować do lodówki i użyć później do czegoś co nam przyjdzie do głowy. Można je też oczywiście zamrozić, jeśli czujemy, że wena przyjdzie trochę później. Ja jednak miałam natchnienie i pomyślałam, że zrobię z niego jakieś babeczki. Tak oto powstały Babeczki Dyniowe z Kruszonką i jabłkami.

Mamy jeszcze zimę, choć większość z nas żyje wyczekując już wiosny. W domach pojawiają się bukiety tulipanów. Można kupić cebulki, z których rozkwitają piękne kwiaty w wiosennych kolorach. Jednak za oknem dalej na minusie, dalej szaro, czasem sypnie śniegiem. Jest zdecydowanie zimniej niż w grudniu, w którym wyczekujemy śniegu i mrozu z tęsknotą. Dlatego takie babeczki z przyprawami korzennymi spiszą się jak najbardziej do ciepłej herbatki czy kawy i rozgrzeją nas trochę od środka. Dodatkowo nie są to tylko puste kalorie, ale wartościowa przekąska – o ile nie zjemy wszystkich na raz oczywiście 😉


Babeczki dyniowe z kruszonką

Składniki suche:

  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki teff
  • 90 g erytrytolu
  • 30 g mąki jaglanej
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1/4 łyżeczki kurkumy, imbiru, mielonego ziela angielskiego, mielonych goździków
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

  • 320 g puree z dyni
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 180 g napoju owsianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 5 g siemienia lnianego + 30 ml wody

Kruszonka:

  • 15 g mąki jaglanej
  • 20 g inuliny
  • 15 g mąki kokosowej
  • 15 g mąki migdałowej
  • 25 g oleju kokosowego (konsystencja stała)

Dodatkowo:

  • jabłko

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na bok.
  2. W misce wymieszaj suche składniki.
  3. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, razem z odstawionym wcześniej siemieniem lnianym.
  4. Ciasto przelej silikonowej do formy na babeczki.
  5. Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę i posyp nim babeczki.
  6. Przygotuj kruszonkę rozcierając wszystkie składniki miedzy palcami.
  7. Babeczki posyp kruszonką.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Smacznego!

Babeczki dyniowe z kruszonką
Babeczki dyniowe z kruszonką
bezglutenowe babeczki z kruszonką
babeczki bezglutenowe
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *