• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Bezglutenowe ciasto do pizzy

Bezglutenowe ciasto do pizzy

Pizzerie nie często oferują opcję pizzy bezglutenowej, szczególnie te w mniejszych miastach. Wersje wegańskie są już praktycznie w każdej porządniejszej pizzerii, ale o bezglutenowe dalej ciężko. Dlatego jeśli chcemy zjeść takową, to nie mamy wyboru i musimy wziąć sprawy we własne ręce i upiec ją samodzielnie. Nie inaczej było u mnie. W mojej okolicy nie ma takiej opcji, a czasem razem z rodziną mamy ochotę zjeść pizzę. Dlatego też powstał ten przepis na bezglutenowe ciasto do pizzy. Postanowiłam podzielić się nim z Wami, bo jest naprawdę dobry. Każdy lubi inny rodzaj pizzy, dodatki mogą być różne, jednak nie ma co ukrywać, że ciasto jest tu podstawą.

Jak zrobić bezglutenową pizzę?

Do ciasta na pizzę bezglutenową użyłam mieszanki różnych mąk i skrobi, które w połączniu z agarem dają nam dość elastyczne ciasto. Ciasto te nie robi się wilgotne od płynu z dodatków, więc ja śmiało daję ich trochę więcej niż dałabym na tradycyjny pszenny spód. Oczywiście wiadomo, wszystko w granicach rozsądku, bo kiedy się przesadzi, to i te ciasto tego nie dźwignie. Pizza oczywiście najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, tak samo jak jej glutenowy odpowiednik, jednak podgrzana na patelni jest równie smaczna.

Drożdże bardzo dobrze pracują z tym ciastem, które ładnie wyrasta. Ja na czas wyrastania wstawiam je do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 40 stopni i wyłączam. Kiedy otwieram drzwiczki i wkładam miskę z ciastem, to temperatura wewnątrz staje się idealna do wyrastania. Pamiętajcie, żeby nie nagrzewać piekarnika bardziej, bo temperatura zabije drożdże i nic Wam nie wyrośnie. Oczywiście ciasto trzeba przykryć, żeby wierzch nie wysechł.

Z tej ilości ciasta, na którą podaję przepis, wychodzi jedna duża pizza – taka na całą blachę od piekarnika, bądź dwie mniejsze. Oczywiście można zrobić z niego też mini pizze. Sama też kilka razy takie robiłam. Na 8 urodzinach mojej córki, jedną z atrakcji było samodzielne robienie właśnie takich mini pizz z tego ciasta.

Przechodzimy do przepisu 😉


Bezglutenowe ciasto do pizzy

Składniki suche:

  • 155 g mąki z ciecierzycy
  • 155 g mąki ziemniaczanej
  • 115 g skrobi z tapioki
  • 75 g mąki z białego ryżu
  • 100 g mąki z brązowego ryżu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka agaru
  • 2 łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 340 ml ciepłej wody
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj składniki suche.
  2. Dodaj składniki mokre i zagnieć ciasto.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut (ja wstawiam do nagrzanego do 40 stopni, wyłączonego piekarnika)
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem.
  5. Ciasto formuj na placek, dłońmi posmarowanymi olejem.
  6. Tak przygotowane ciasto posmaruj sosem, obłóż ulubionymi dodatkami i serem.
  7. Piecz w 200 stopniach przez ok 10 minut (czas jest uzależniony od składników ułożonych na pizzy oraz piekarnika, więc może być dłuższy). Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

Smacznego!

bezglutenowe ciasto do pizzy
bezglutenowe ciasto do pizzy
pizza bezglutenowa
wegańska pizza bezglutenowa
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *