
Bezglutenowe ciasto pierogowe
Dawno temu byłam ekspertką w lepieniu glutenowych pierogów. Ciasto zawsze wychodziło mi idealnie elastyczne i współpracowało podczas lepienia. Serio lubiłam robić pierogi, bo była to przyjemna współpraca. Kiedy gluten odstawiłam, a po kilku miesiącach zbliżało się Boże Narodzenie, podejmowałam próby zrobienia pierogów bezglutenowych. Bezglutenowe ciasto pierogowe, to nie takie hop i siup. Nie powiem, że mi nie szło, i że pierogi były okropne, ale jednak współpraca z takim ciastem jest o wiele cięższa. Gluten jednak odpowiada za tą jego elastyczność i plastyczność, za to jak się wszystko ze sobą lepi i skleja. Prób było kilka.
W moim zeszycie z przepisami… Tak, posiadam taki papierowy, w którym na bieżąco zapisuję co do czego dodaje i jak coś wyjdzie, to dopisuję sobie: dobre, pyszne, przepychota albo jak coś się nie uda to: klapa, okropne albo bleee. Tak więc, w moim zeszycie z przepisami mam właśnie ten przepis, który zapisałam przed zeszłoroczną wigilią, a obok niego widnieje zapisek DOBRE. W tym tygodniu robiłam je już 4 razy. Raz na obiad, żeby sprawdzić czy dalej jest DOBRE. 2 razy do pierogów, które mrożę na wigilię i raz do uszek, również mrożonych. Jak mogliście wywnioskować z poprzedniego zdania – tak, można mrozić ulepione z tego ciasta pierogi.
Jeśli chodzi o współpracę z tym ciastem, to oczywiście jest trochę trudniejsza od tego z mąki pszennej, ale nie jest tak źle. Bezglutenowe ciasto pierogowe lepi się całkiem fajnie. Łatwiej w nim o przerwanie w czasie zalepiania pierogów, ale trzeba po prostu uważać. No i smakowo też jest ok-końcowy smak wiadomo, że nadaje przecież farsz. Nie jest też twarde po ugotowaniu. Oczywiście jak postoi i pierogi wystygną, to robi się twardsze, ale kiedy są jedzone na ciepło, to w sumie nie widzę wielkiej różnicy z tym pszennymi.
Jak mrozić pierogi
Pomyślałam, że przyda się Wam ta rada. Dotyczy ona zarówno glutenowych jak i bezglutenowych pierogów. Zapewne nie każdy już to robił i ktoś zastanawia się jak zrobić to prawidłowo, żeby po zamrożeniu nie otrzymać jednego wielkiego klucha. Śpieszę z wyjaśnieniem i pomocą 😉
Ulepione pierogi ułóż najlepiej na gładkiej desce. Jeśli ma jakąś strukturę, to połóż na niej papier do pieczenia, bo inaczej pierogi przykleją się do deski i w rezultacie porozpadają przy próbie oderwania ich od niej. Deskę z pierogami włóż do zamrażarki na około godzinę czy dwie, żeby zamarzły – najlepiej sprawdź czy są już twarde. Następnie zamarznięte pierogi przełóż do woreczka przeznaczonego do mrożenia i schowaj z powrotem do zamrażarki. Dzięki temu etapowi pierogi nie skleją się ze sobą, więc się nie zniszczą. Później bez problemu wyjmiesz też z woreczka określoną ilość pierogów.
Bezglutenowe ciasto pierogowe
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 105 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka (5 g) łuski babki jajowatej
- pół łyżeczki soli
- 15 ml oleju
- ok 250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj suche składniki.
- W zagłębienie w suchych składnikach wlej olej.
- Następnie cały czas mieszając łyżką wlewaj po trochu gorącą wodę (może jej trochę zostać w zależności od wilgotności mąk).
- Kiedy mąka wciągnie wodę, możesz zacząć wyrabiać je ręką.
- Miskę przykryj talerzem i odstaw na 10-15 minut.
- Z gotowego ciasta urywaj po kawałku i wałkuj cienki placek do wykrawania pierogów
- reszta ciasta cały czas powinna pozostawać w misce przykryta talerzem, żeby nie wyschła.
Smacznego!

