
Bezglutenowe Krokiety z Kapustą i Pieczarkami
Uwielbiam krokiety i zwykłam robić przepyszne, do czasu aż stałam się bezglutenową weganką. Miałam je dopracowane do perfekcji, wszystkie idealnie zawinięte w tym samym rozmiarze. Z dużą ilością farszu, ciasto cieniutkie, z chrupiącą skórką z bułki tartej na wierzchu. Wydawać by się mogło, że farsz jest tu najważniejszy, a jest wegański tak czy siak, więc cóż to za problem zrobić wegańskie krokiety. Jednak okazuje się, że sam dobry farsz nie wystarcza, żeby dorównać moim tradycyjnym krokietom. Wcale nie mniejszą rolę odgrywają tutaj naleśniki, które być może nie mają intensywnego smaku, ale jednak dopełniają całość w taki sposób, że krokiety mają TEN smak. Podsmażenie ich na koniec z bułką tartą też miało w tym swój udział, choć to najbardziej niezdrowy krok w przygotowaniach.
Nie będę Was oszukiwać. Nie osiągnęłam jeszcze tej perfekcji jaką miałam i możliwe, że nie da się jej osiągnąć. Bezglutenowe i wegańskie naleśniki, nigdy nie będą smakowały tak jak pszenne z jajkami i mlekiem. Nie dlatego, że są mniej smaczne, tylko po prostu mają inny smak. Być może tylko ja jestem zafiksowana na tym konkretnym smaku, który pamiętają moje kubeczki smakowe. Mimo wszystko da się zrobić smaczne krokiety i na takie właśnie zamieszczam przepis poniżej.
Jeśli jesteś wegetarianinem, ale nie bezglutenowym, to tutaj podsyłam przepis na moje glutenowe krokiety sprzed lat.
Bezglutenowe Krokiety z Kapustą i Pieczarkami
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- 200 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 600 g pieczarek
- 4 łyżki dobrej jakości ketchupu
- świeżo mielony pieprz i sól
- naleśniki z tego przepisu
- Napój roślinny do posmarowania
- mąka migdałowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kapustę, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą i obgotuj przez 10-15 minut. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- Pieczarki zetrzyj na tarce i włóż do dużego garnka razem z kapustą i zeszkloną cebulą.
- Dodaj 4 łyżki ketchupu, dopraw solą i pieprzem, duś przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj aż cała woda odparuje. Jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Usmaż naleśniki z tego przepisu.
- Nakładaj farsz na naleśniki, składaj boki do środka i zawijaj w rulon.
- Gotowe krokiety układaj w żaroodpornym naczyniu.
- Przed podaniem posmaruj je pędzelkiem namoczonym w napoju roślinnym i oprósz mąką migdałową. Następnie zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.

