
Bezglutenowe pączki wegańskie z ziemniakami
Bezglutenowe pączki wegańskie, to moje pierwsze podejście do takich pączków. W zeszłym roku chyba wcale nie świętowałam Tłustego Czwartku, bo na pewno ich nie piekłam, a w mojej okolicy nie słyszałam, żeby ktoś takie sprzedawał. Nie jest to najzdrowsza przekąska, ale raz w roku można sobie pozwolić. Kiedyś zawsze miałam swój ulubiony sprawdzony przepis na pączki i tęsknię za nimi całym sercem, bo były to najlepsze pączki jakie jadłam. Wiadomo domowe zawsze są lepsze od tych ze sklepu, ale te były idealne, pulchne, z białą obwódką, pyszne. Może w innym życiu do nich wrócę, ale teraz pozostaje szukać tego bezglutenowego i wegańskiego ideału.
Jak na pierwsze podejście, to poszło mi dość dobrze, chociaż nie było tak łatwo jak z tradycyjnymi pączkami. Postanowiłam użyć do nich ziemniaków, tak jak czasem używa się ich do pączków glutenowych. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi, pączki są puszyste i mięciutkie. Na wierzchu powstaje złocista chrupiąca skórka. Białej obwódki nie ma, ale w bezglutenowych pączkach trudno o takie cuda.
Pączki trzeba formować mniejsze niż standardowo, żeby miały szansę upiec się w środku. Po uformowaniu trzeba je od razu wrzucać na olej, więc najlepiej robić to na bieżąco. Kiedy zostawiałam je na chwilę do wyrośnięcia, to pękały i potem chłonęły olej ile tylko dały radę.
Nadziewać należy je po upieczeniu przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Do posypania świetnie sprawdzi się zmielony na puder erytrytol czy ksylitol albo po prostu inulina.
Bezglutenowe pączki z ziemniakami
Składniki:
- 235 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 115 ml napoju sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 20 g oleju kokosowego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki ryżowej
- 30 g mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 7 g drożdży suszonych (1 saszetka)
- 20 g erytrytolu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 10 ml rumu
- olej do smażenia
- ulubiona marmolada/dżem/czekolada do nadziania
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i ugnieć. Odstaw do wystudzenia.
- W rondelku podgrzej napój sojowy, olej kokosowy i syrop klonowy, do czasu aż olej się rozpuści.
- W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym, erytrytolem, drożdżami i solą.
- Dodaj ziemniaku, pastę waniliową, rum i zawartość rondelka. Wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
- Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Kiedy ciasto wyrośnie odgazuj je i przemieszaj.
- Natłuszczonymi rękami formuj niewielkie pączki i od razu wkładaj do rozgrzanego do około 170 stopni oleju. Piecz z obu stron na złoto.
- Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Ostudzone pączki napełniaj swoim ulubionym nadzieniem.



