
Bezglutenowy mazurek orzechowy
W moim domu rodzinnym nigdy nie praktykowało się robienia mazurków na Wielkanoc. W domu męża również, chociaż pochodzimy z dwóch różnych końców Polski. Nie było chyba takiej tradycji w naszych rodzinach, bo nie są to przecież drogie ani trudne wypieki, szczególnie te z kajmakiem. Nie było wtedy jeszcze internetu, być może nikt ze znajomych ich również nie robił, a może po prostu nasi rodzice ich nie lubili. Mnie w każdym razie zdarza się zrobić mazurek, ale też nie jakoś często, bo w święta zazwyczaj wygrywał makowiec albo inne bardziej wymyślne ciasta. Mimo tego, że mazurki bywają smaczne, chociaż czasem bardzo przesłodzone.
Mazurek, na który mam dla Was dzisiaj przepis też jest bardzo prosty i nie tak słodki jak ten z tradycyjnym kajmakiem. Karmel zrobiłam z masła orzechowego i syropu klonowego. Po połączeniu tych dwóch składników otrzymujemy właśnie taki trochę ciągnący się gęsty karmel. Wierzch polałam gorzką czekoladą, która balansuje słodkość ciasta.
Tradycyjny mazurek robi się na pszennym cieście kruchym. Ja oczywiście użyłam mieszanki kilku mąk bezglutenowych, z których również wyszło idealnie kruche ciasto, tak jak glutenowe, które robiłam kiedyś. Użyłam dokładnie tych proporcji, które podałam w przepisie. Jednak pamiętając o tym, że mąki mogą mieć różną chłonność, a jabłka różną soczystość, może być konieczność dodania trochę większej ilości jabłka lub dosypania odrobiny jednej z mąk.
Mazurek orzechowy:
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki jaglanej
- 60 g mąki ryżowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g siemienia lnianego
- 45g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g oleju kokosowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok 25 g jabłka startego na drobnej tarce
Karmel:
- 70 g masła orzechowego
- 70 g syropu klonowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- 30 g mleka kokosowego (użyłam real thai z kartonika)
Przygotowanie ciasta:
- Mąki wymieszaj z siemieniem lnianym, ksylitolem i solą.
- dodaj olej kokosowy i zagnieć na kruszonkę.
- Następnie dodaj ocet jabłkowy, starte jabłko i zagnieć. Jeśli ciasto nie będzie się wystarczająco ze sobą kleić, to dodaj jeszcze trochę tartego jabłka.
- Gotowym ciastem wylep kwadratową blaszkę o boku 20 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta wylep nieco wyżej.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, a następnie przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Obciąż kulkami ceramicznymi lub suchymi ziarnami strączków (np ciecierzycą).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
- Następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.
- Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie karmelu:
- Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym i pastą waniliową.
- Gotowym karmelem posmaruj upieczony spód.
Przygotowanie polewy:
- Mleczko kokosowe wlej do rondelka.
- Dodaj połamaną czekoladę i podgrzej całość na małym ogniu cały czas mieszając.
- Kiedy czekolada w większości się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i mieszaj aż rozpuści się reszta.
- Gotową polewą polej równomiernie posmarowany karmelem mazurek.
- Mazurek możesz ozdobić wedle uznania na przykład ulubionymi bakaliami.
- Odstaw do stężenia, przechowuj w lodówce.
Smacznego!







