• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Bigos Wegański z Boczniakami

Bigos Wegański z Boczniakami

Choć bigos, to krótkie słowo i po jego usłyszeniu każdy rozumie o co chodzi, to jednak mam wrażenie, że każdy widzi go trochę inaczej. Jedni lubią bardziej słodki inni bardziej kwaśny. Każdy ma swoje perfekcyjne dodatki, takie must have, żeby smakowało tak jak zawsze. A jak to jest jeśli chodzi o bigos wegański?

W tradycyjnym bigosie jest dużo mięsa, czasem kiełbas, które nadają mu treści, ale przede wszystkim aromatu i smaku.

Mam wrażenie, że każda rodzina ma swój bigos. Chociaż młodsze pokolenia go czasem lekko modyfikują, ulepszają. Moja mama robi smaczny bigos, ale mój brat, który potrafi czynić cuda w kuchni, nadał mu charakteru. Pamiętam, że zawsze celowo go przypalał, co sprawiało, że bigos zyskiwał na smaku. Ja po wyemigrowaniu i założeniu własnej rodziny szukałam swojego ideału i go znalazłam, posiłkując się przepisem Maćka Kuronia. Mój bigos był skromnie mówiąc… wypasiony, ale też bardzo smaczny. Prawdopodobnie najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Jednak był to ideał mięsny, w związku z czym po przejściu na weganizm musiałam szukać nowego kandydata na miano “bigosu”.

Bigos bez mięsa

Bigos bez mięsa, to przecież nic innego jak kapusta z grzybami, inaczej zwana kapustą wigilijną, za którą ja nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam. Zawsze pojawiała się na wigilijnym stole, ale ja wolałam poczekać do dnia następnego na swój pyszny bigos.

Teraz mam już swojego kandydata, konkurenta dla ukochanego bigosu mięsnego. Jest w nim dużo przypraw, które zastępują te występujące w kiełbasach, są też boczniaki, które nadają “mięsnej” treści, a soczewica dodaje nam tu trochę białka. Jak w każdym bigosie znajdą się tu suszone grzyby, suszone śliwki i wino, które zawsze dodawałam. To wszystko zebrane w całość sprawia, że potrawa smakuje jak bigos, a nie kapusta Wigilijna, dzięki temu znowu mogę zajadać go ze smakiem.

Jak przystało na bigos im starszy tym lepszy. Lubi podgrzewanie i schładzanie na przemian, dzięki czemu staje się smaczniejszy.

Bigos z tego przepisu wychodzi lekko pikantny, więc jeśli wolisz łagodny, to daj mniej ostrej papryki i pieprzu ziołowego.

Bigos Wegański z Boczniakami

Składniki:
  • 300 g cebuli
  • 80 ml oleju
  • 500 ml wody
  • łyżka soli
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 duże jabłko
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 30 g suszonych grzybów
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • syrop z agawy/klonowy (opcjonalnie)

Przyprawy

  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 owoców jałowca
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 6 goździków
  • 2,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 500 g boczniaków
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
  1. Grzyby suszone zalej wrzątkiem, po czym przykryj i odstaw na kilka godzin albo na noc.
  2. Przygotuj wszystkie przyprawy w miseczce i odstaw na bok.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, kapustę kiszoną pokrój w mniejsze kawałki.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj przyprawy z miseczki i smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając.
  5. Dodaj kiszoną kapustę, sól i wodę. Gotuj pod przykryciem 40 minut.
  6. Zieloną soczewicę ugotuj w osobnym garnku ze szczyptą soli.
  7. Białą kapustę posiekaj, jabłko obierz i podziel na ćwiartki, suszone grzyby pokrój w paski.
  8. Po upływie 40 minut dodaj do kiszonej kapusty: soczewicę, białą kapustę, jabłko, suszone grzyby, śliwki, żurawinę, wino, wodę, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
  9. Gotuj na najmniejszym ogniu 4-5 godzin. Po ostygnięciu odgrzej raz, drugi, trzeci, im więcej tym lepiej.
  10. Boczniaki wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym i olejem, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dodaj do ugotowanego bigosu.
  11. Dopraw do smaku, solą, pieprzem i syropem klonowym jeśli trzeba.

Smacznego!

Bigos Wegański z Boczniakami
Bigos Wegański z Boczniakami
Bigos Wegański z Boczniakami
Bigos Wegański z Boczniakami
1

1 thought on “Bigos Wegański z Boczniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *