
Brownie z wytłoczyn po soku
Jeśli tak jak ja lubicie pić świeżo wyciskane soki, to pewnie też nieraz zastanawialiście się co zrobić z pozostałą pulpą. Ja zazwyczaj robię z niej jakieś kotleciki, czasem dodaję do babki ziemniaczanej. Jednak kiedy piję sok codziennie rano, to niekoniecznie mam też ochotę codziennie jeść kotlety na obiad. Dlatego postanowiłam zrobić brownie z wytłoczyn po soku czyli takie ciasto zero waste. Akurat miałam też śmietankę kokosową, która została mi z innego przepisu, więc użyłam jej do zrobienia kremu, przez co ciasto zrobiło się jeszcze bardzie resztkowe.
Można by rzec, że jest to mocno czekoladowe ciasto z kremem. Wychodzi bardzo wilgotne, więc bliżej mu do brownie niż do typowego ciasta z kremem. Przyznam, że nie byłam pewna co z niego wyjdzie, dlatego pozytywnie się zaskoczyłam, kiedy mąż i córka prosili o dokładkę, a potem dość szybko zjedli całe, bo tak im posmakowało.
W tym przepisie użyłam wytłoczyn z soku wyciskanego w wyciskarce wolnoobrotowej. Wycisnęłam go z buraka, marchwi, jabłka, imbiru i kurkumy. Myślę, że inna kombinacja też się sprawdzi, jednak z samych liści i ze sporym dodatkiem selera naciowego raczej bym nie próbowała.
Brownie z wytłoczyn po soku
Składniki:
- 10 g mielonego siemienia lnianego
- 55 ml wody
- 300 g wytłoczyn z soku
- 80 ml oleju z pestek winogron
- 100 ml syropu klonowego
- 20 g mąki kokosowej
- 40 g kakao (użyłam DecoMorreno)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 60 g czekolady 70%
- 100 g śmietanki kokosowej (gęsta część z puszki mleczka kokosowego)
- 20 g syropu klonowego
Przygotowanie:
- Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na bok.
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszaj wytłoczyny, olej, syrop klonowy i napęczniałe siemię lniane.
- Następnie połącz składniki z obu misek.
- Blaszkę o średnicy 17cm wyłóż papierem i wlej do niej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Ostudź
- Przygotuj krem. Śmietankę podgrzej, zdejmij z ognia, a następnie dodaj do niej połamaną czekoladę i syrop klonowy.
- Kiedy czekolada się rozpuści, schłodź krem w lodówce pilnując, żeby nie zrobił się zbyt gęsty, a żeby można go było łatwo rozsmarować.
- Następnie posmaruj wierzch i boki ciasta.
- Na koniec schowaj do lodówki, aby krem zastygł.



[…] Tym razem postanowiłam zrobić ciastka z wytłoczyn […]