• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Ciasta
Brownie z wytłoczyn po soku

Brownie z wytłoczyn po soku

Jeśli tak jak ja lubicie pić świeżo wyciskane soki, to pewnie też nieraz zastanawialiście się co zrobić z pozostałą pulpą. Ja zazwyczaj robię z niej jakieś kotleciki, czasem dodaję do babki ziemniaczanej. Jednak kiedy piję sok codziennie rano, to niekoniecznie mam też ochotę codziennie jeść kotlety na obiad. Dlatego postanowiłam zrobić brownie z wytłoczyn po soku czyli takie ciasto zero waste. Akurat miałam też śmietankę kokosową, która została mi z innego przepisu, więc użyłam jej do zrobienia kremu, przez co ciasto zrobiło się jeszcze bardzie resztkowe.

Można by rzec, że jest to mocno czekoladowe ciasto z kremem. Wychodzi bardzo wilgotne, więc bliżej mu do brownie niż do typowego ciasta z kremem. Przyznam, że nie byłam pewna co z niego wyjdzie, dlatego pozytywnie się zaskoczyłam, kiedy mąż i córka prosili o dokładkę, a potem dość szybko zjedli całe, bo tak im posmakowało.

W tym przepisie użyłam wytłoczyn z soku wyciskanego w wyciskarce wolnoobrotowej. Wycisnęłam go z buraka, marchwi, jabłka, imbiru i kurkumy. Myślę, że inna kombinacja też się sprawdzi, jednak z samych liści i ze sporym dodatkiem selera naciowego raczej bym nie próbowała.

Brownie z wytłoczyn po soku

Składniki:

  • 10 g mielonego siemienia lnianego
  • 55 ml wody
  • 300 g wytłoczyn z soku
  • 80 ml oleju z pestek winogron
  • 100 ml syropu klonowego
  • 20 g mąki kokosowej
  • 40 g kakao (użyłam DecoMorreno)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 60 g czekolady 70%
  • 100 g śmietanki kokosowej (gęsta część z puszki mleczka kokosowego)
  • 20 g syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na bok.
  2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce wymieszaj wytłoczyny, olej, syrop klonowy i napęczniałe siemię lniane.
  4. Następnie połącz składniki z obu misek.
  5. Blaszkę o średnicy 17cm wyłóż papierem i wlej do niej ciasto.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Ostudź
  7. Przygotuj krem. Śmietankę podgrzej, zdejmij z ognia, a następnie dodaj do niej połamaną czekoladę i syrop klonowy.
  8. Kiedy czekolada się rozpuści, schłodź krem w lodówce pilnując, żeby nie zrobił się zbyt gęsty, a żeby można go było łatwo rozsmarować.
  9. Następnie posmaruj wierzch i boki ciasta.
  10. Na koniec schowaj do lodówki, aby krem zastygł.

Brownie z wytłoczyn po soku
Brownie z wytłoczyn po soku
Brownie z wytłoczyn po soku
Brownie z resztek po soku
Brownie z wytłoczyn po soku
Ciasto z wytłoczyn po soku
1

1 thought on “Brownie z wytłoczyn po soku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *