Ciastka

Ciasteczka dyniowe
W ostatnim wpisie pisałam o wielkości dyni i tak się składa, że tej mojej trochę było. Dlatego wystarczyło mi jej na Kotlety Dyniowe, Babeczki Dyniowe z Kruszonką i Jabłkami oraz na dzisiejsze Ciasteczka Dyniowe z kawałkami czekolady. Chociaż dynia nie była wcale jakaś duża, bo po upieczeniu i oddzieleniu od skóry zostało jej mniej niż kilogram. Wystarczyło jej na tyle aby w każdym z tych przepisów być 200-300 gramowym dodatkiem.
O tym jak upiec dynię pisałam tutaj. Taką dynię, po wystudzeniu i oddzieleniu od skórki, wystarczy zblendować.
Ciasteczka dyniowe
Składniki mokre:
- 200 g mąki owsianej
- 50 g mąki kokosowej
- 80 erytrytolu
- 10 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 40 g oleju kokosowego, płynnego
- 300 g puree z dyni
- 100 ml napoju owsianego/sojowego
Dodatkowo:
- 30-40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj suche składniki.
- W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Formuj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożone papierem.
- Czekoladę pokrój w kostkę i powtykaj w ciasteczka.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!







0
Tags :