• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Ciastka
Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

W ostatnim wpisie pisałam o wielkości dyni i tak się składa, że tej mojej trochę było. Dlatego wystarczyło mi jej na Kotlety Dyniowe, Babeczki Dyniowe z Kruszonką i Jabłkami oraz na dzisiejsze Ciasteczka Dyniowe z kawałkami czekolady. Chociaż dynia nie była wcale jakaś duża, bo po upieczeniu i oddzieleniu od skóry zostało jej mniej niż kilogram. Wystarczyło jej na tyle aby w każdym z tych przepisów być 200-300 gramowym dodatkiem.

O tym jak upiec dynię pisałam tutaj. Taką dynię, po wystudzeniu i oddzieleniu od skórki, wystarczy zblendować.


Ciasteczka dyniowe

Składniki mokre:

  • 200 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 80 erytrytolu
  • 10 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 40 g oleju kokosowego, płynnego
  • 300 g puree z dyni
  • 100 ml napoju owsianego/sojowego

Dodatkowo:

  • 30-40 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj suche składniki.
  2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożone papierem.
  5. Czekoladę pokrój w kostkę i powtykaj w ciasteczka.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Smacznego!

Ciasteczka dyniowe
ciastka owsiane
ciasteczka owsiane
bezglutenowe ciasteczka dyniowe
bezglutenowe ciasteczka owsiane
wegańskie i bezglutenowe ciasteczka
wegańskie ciasteczka dyniowe
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *