• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Ciastka
Ciasteczka migdałowe na Walentynki

Ciasteczka migdałowe na Walentynki

Ponieważ dziś 14 lutego, to mam dla Was przepis na wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe ciasteczka migdałowe na Walentynki. Oczywiście wcale nie muszą one być pieczone tylko z okazji Walentynek i wcale nie muszą być w kształcie serduszek. Jeśli wolisz, zrób kółeczka, kwadraty, prostokąty, na co tylko masz ochotę. Możesz z nich wyciąć też ciasteczka na Boże Narodzenie w kształcie choinek, gwiazdek i bałwanków. Jednak z okazji dzisiejszego dnia chciałam dodać na stronę coś na temat, więc są serduszka. Przy okazji stworzyłam nowy przepis nie tylko na ciasteczka, ale i na dwa bezcukrowe lukry, które pojawią się tutaj niebawem.

Nie mam pojęcia czy świętujecie jakoś ten dzień, ale jeśli tak, to te ciasteczka robi się na tyle szybko, że w razie czego ogarniecie je w kilka chwil. Ja osobiście jakoś szczególnie go nie obchodzę. Moja ośmioletnia córka za to jest nim podekscytowana. Zaplanowała już sobie romantyczną kolację z naszym psem i uważa ten dzień za bardzo wyjątkowy. Skłoniła mnie również do tego, że zamiast obiadu ugotuję kolację,… romantyczną kolację dla mnie, męża i dla niej 😉 W końcu jest to święto zakochanych, a my we troje kochamy się najbardziej. Obiecała też, że zostanie w weekend z babcią, żebyśmy mogli spędzić czas tylko we dwoje. Nie ekscytuję się tym za bardzo, bo jej się bardzo szybko odmienia i przed samym wyjściem może się okazać, że jednak woli spędzić czas z nami, a nie z babcią 😉

Walentynki przez cały rok

Zgadzam się z tym, że uczucia powinno się okazywać przez cały rok, a nie tylko w Walentynki. Jednak jeśli ktoś przez większość roku jest zapracowany i nie ma czasu, to taki wspólny wieczór zarezerwowany tylko dla dwojga jest lepszy niż gdyby go wcale nie było. Rozumiem też tych, którzy nie znoszą święta zakochanych, szczególnie tych, którzy są samotni, a w koło serduszka, buziaczki i wyznania bezgranicznej miłości.

Jeśli nie masz nikogo, to zadbaj o siebie, ukochaj się, upiecz sobie właśnie takie ciastka czy nawet ciasto albo zrób jakiś deser. Idź do spa albo zrób sobie domowe spa i weź kąpiel z płatkami róż. Może kup sobie ulubione perfumy albo zrób inny prezent. Nie potrzeba do tego drugiej osoby. Zrób sobie dzień kochania siebie. Nie ma przecież nic ważniejszego, niż to żeby kochać siebie. Jeśli nie pokochamy siebie, to nie będziemy w stanie prawdziwie pokochać kogoś innego.

Ciasteczka migdałowe

Powracając może na chwilkę do przepisu, to ciasteczka wychodzą naprawdę pyszne. Kiedy zmiękną są przyjemnie mięciutkie i bardzo smakują całej naszej trójce. Jest w nich sporo z mąki migdałowej, więc można powiedzieć, że są to ciasteczka migdałowe. Ja użyłam tutaj wanilii, ale jeśli chcesz, żeby były rzeczywiście o smaku migdałowym, to możesz wanilię zamienić na ekstrakt migdałowy. Dodałam do nich pulpę z mango, która nadała im wilgotności i ładnego rumianego koloru, wyglądają jakby były z żółtkami jaj. Mango zastępuje tutaj właśnie dodatek jajka.

Po upieczeniu muszą wystygnąć na blaszce, żeby stwardnieć i zachować swój kształt, bo bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i mogą się rozpaść przy próbie podniesienia. Takie ciastka są gotowe do jedzenia, a zamknięte w szczelnym pojemniku lekko zmiękną. Polukrowane zmiękną oczywiście bardziej, chłonąc wilgoć z lukru. Ciasteczka z lukrem wyglądają ładniej, ale jeśli chodzi o smak, to nie trzeba im nic więcej. Jeśli macie ochotę, to możecie je ozdobić, żeby cieszyły bardziej Wasze oko.


Ciasteczka migdałowe

Składniki suche:

  • 205 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemiaczanej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody

Składniki mokre:

  • 100 ml syropu z agawy
  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g pulpy z mango
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj suche składniki.
  2. Mokre składniki umieść w rondelku.
  3. Podgrzej lekko do czasu aż olej kokosowy się rozpuści.
  4. Mokre składniki przelej do suchych.
  5. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
  6. Odstaw na 10 minut i ponownie zagnieć.
  7. Ciasto rozwałkuj delikatnie i powoli na papierze do pieczenia (do grubości ok 5 mm).
  8. Wycinaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut.
  10. Ciasteczka pozostaw na blaszce do wystudzenia.
  11. Zimne ciasteczka możesz polukrować tradycyjnym lub bezcukrowym lukrem.
  12. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Migdałowe ciasteczka na Walentynki
ciasteczka migdałowe
bezglutenowe ciasteczka
wegańskie i bezglutenowe ciastka
ciastka z lukrem
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *