Boże Narodzenie

Ciasto piernikowe
Wrzucam Wam szybko przepis na smaczne ciasto piernikowe. Bezglutenowe i wegańskie. Z dodatkiem jabłka, orzechów włoskich i żurawiny. Wilgotne, bo z dodatkiem dojrzałych bananów. W sam raz na okres świąteczny, ale też na inne zimowe chłody, do herbatki czy kakao.
Bez zbędnych wywodów, napiszę tylko, że polecam Wam spróbować 😉
Ciasto piernikowe
Składniki suche:
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki teff
- 30 g mąki jaglanej
- 15 g karobu
- 50 g erytrytlu
- 1 łyżeczka sody
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Mokre:
- 3 dojrzałe banany (320 g bez skórki)
- 225 ml napoju owsianego
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dodatkowo:
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jabłka (230 g bez skórki i ogryzka)
- 30 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Napój owsiany wymieszaj z octem jabłkowym i odstaw na bok.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Banany rozgnieć widelcem i dodaj do napoju owsianego razem z olejem.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj.
- Na koniec wsyp orzechy, jabłka, żurawinę i wszystko krótko zamieszaj.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×20 cm
- Piecz w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
- Studź w blaszce.
Smacznego!


0
Tags :