• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

Wrzucam Wam szybko przepis na smaczne ciasto piernikowe. Bezglutenowe i wegańskie. Z dodatkiem jabłka, orzechów włoskich i żurawiny. Wilgotne, bo z dodatkiem dojrzałych bananów. W sam raz na okres świąteczny, ale też na inne zimowe chłody, do herbatki czy kakao.

Bez zbędnych wywodów, napiszę tylko, że polecam Wam spróbować 😉

Ciasto piernikowe

Składniki suche:

  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki teff
  • 30 g mąki jaglanej
  • 15 g karobu
  • 50 g erytrytlu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Mokre:

  • 3 dojrzałe banany (320 g bez skórki)
  • 225 ml napoju owsianego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Dodatkowo:

  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka (230 g bez skórki i ogryzka)
  • 30 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Napój owsiany wymieszaj z octem jabłkowym i odstaw na bok.
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do napoju owsianego razem z olejem.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj.
  5. Na koniec wsyp orzechy, jabłka, żurawinę i wszystko krótko zamieszaj.
  6. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×20 cm
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
  8. Studź w blaszce.

Smacznego!

wegańskie ciasto piernikowe
ciasto piernikowe
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *