Są kanapki, które zaspokajają głód. I jest Croque Monsieur, który zaspokaja tęsknotę za czymś więcej – za atmosferą gwarnego, paryskiego bistro, za smakiem, który jest jednocześnie bezczelnie prosty i niewiarygodnie wyrafinowany. To nie jest tost z szynką i serem. To kulinarna instytucja, dowód na to, że z czterech podstawowych składników, potraktowanych z należytym szacunkiem, można stworzyć arcydzieło.
Anatomia legendy: cztery filary paryskiego smaku
Geniusz Croque Monsieur tkwi w idealnej synergii jego komponentów. To danie jest tak dobre, jak jego najsłabszy składnik, dlatego wybór każdego z nich ma fundamentalne znaczenie.
Chleb: nieprzypadkowa baza
Zapomnij o zwykłym chlebie tostowym. Klasyczny Croque Monsieur buduje się na pain de mie – delikatnym, maślanym, białym pieczywie o zwartej strukturze. Jego lekka słodycz i zdolność do idealnego rumienienia się na maśle tworzą perfekcyjne płótno dla reszty składników. Jeśli nie masz dostępu do pain de mie, wybierz dobrej jakości chleb pszenny, najlepiej lekko czerstwy.
Ser i szynka: duet z wyższej półki
To tutaj oddzielamy chłopców od mężczyzn. Serem z wyboru jest niemal zawsze szwajcarski Gruyère – twardy, o orzechowym, lekko słodkim smaku, który fantastycznie się topi, tworząc ciągnące się, apetyczne nitki. Szynka to klasyczna, gotowana jambon de Paris. Jest delikatna, wilgotna i pozbawiona nadmiaru wędzonych aromatów, które mogłyby zdominować kompozycję.
Aksamitna korona: rola sosu beszamelowego
To właśnie ten element wynosi Croque Monsieur z kategorii „kanapka” do kategorii „danie”. Aksamitny, kremowy sos beszamelowy, często w wersji Mornay (czyli z dodatkiem startego sera Gruyère), pełni podwójną rolę. W środku nawilża kanapkę, a na zewnątrz tworzy wspaniałą, zapieczoną skorupkę, która jest znakiem rozpoznawczym tego klasyku. Sekretem jest tu oczywiście sos beszamelowy, a przygotowanie jego perfekcyjnej, kremowej wersji to fundament sukcesu. Warto w tym celu sięgnąć po sprawdzony przepis, który gwarantuje idealną konsystencję.
Kwestia etykiety: Croque Monsieur kontra Croque Madame
W każdym dobrym towarzystwie pojawia się to pytanie. Różnica między Croque Monsieur a Croque Madame jest prosta, acz znacząca. Croque Madame to po prostu Croque Monsieur, na którego koronie, niczym elegancki kapelusz, spoczywa idealnie usmażone jajko sadzone z płynnym żółtkiem. To wersja jeszcze bardziej dekadencka i sycąca.
Przepis na autentyczny Croque Monsieur
Dla 2 osób
Składniki
- 4 grube kromki chleba typu pain de mie lub dobrej jakości chleba pszennego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 duże plastry szynki gotowanej typu jambon de Paris
- 150 g sera Gruyère, startego
- Ok. 250 ml sosu beszamelowego (przygotowanego wg przepisu z linku)
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie krok po kroku
- Przygotowanie sosu: Przygotuj sos beszamelowy. Do gotowego, ciepłego sosu możesz wmieszać 1/3 startego sera Gruyère, aby stworzyć sos Mornay. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Smarowanie: Każdą kromkę chleba posmaruj z jednej strony cienką warstwą musztardy Dijon.
- Montaż: Na dwóch kromkach (stroną z musztardą do środka) ułóż po dwa plastry szynki i posyp odrobiną startego sera. Przykryj pozostałymi kromkami (również musztardą do środka).
- Podsmażanie: Na patelni roztop 2 łyżki masła. Smaż kanapki na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Wielki finał: Przełóż kanapki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą z nich hojnie posmaruj na wierzchu przygotowanym sosem beszamelowym/Mornay. Posyp obficie resztą startego sera Gruyère.
- Zapiekane: Wstaw kanapki do piekarnika nagrzanego do 200°C z włączoną funkcją grilla (lub górnej grzałki). Piecz przez 5-7 minut, aż sos zacznie bulgotać, a ser na wierzchu się roztopi i pięknie zarumieni.
Mistrzowskie wykończenie i idealne towarzystwo
Podawaj natychmiast, póki ser jest gorący i ciągnący. Bogactwo i kremowość Croque Monsieur idealnie równoważy prosta sałata z ostrym winegretem. Kwasowość sosu przecina tłustość sera i masła, tworząc kompozycję kompletną.
Mały kawałek Paryża na Twoim talerzu
Jeden kęs chrupiącej, serowej skorupki, pod którą kryje się aksamitny sos, delikatna szynka i ciągnący ser, przenosi Cię wprost na taras paryskiej kawiarni. To nie jest zwykła kanapka. To prosta, ale niezwykle skuteczna lekcja francuskiej filozofii joie de vivre – radości życia, którą można znaleźć w najprostszych przyjemnościach.