• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Ciastka
Czekoladowe ciastka z wytłoczyn po soku

Czekoladowe ciastka z wytłoczyn po soku

Kiedy pijemy dużo soków, pojawia się problem cóż zrobić z wytłoczynami, które po nim zostają. Ciężko jest tak po prostu je wyrzucić, ponieważ jest to jeszcze w pełni zdatny produkt spożywczy, który dalej posiada aromat, smak, a do tego dużo błonnika. Ja sama nie lubię wyrzucać, tym samym marnować jedzenia, więc pijąc soki staram się wykorzystywać pozostałą pulpę. Często dodaję ją do dań wytrawnych, ale powstają też różne słodkie wypieki jak na przykład brownie. Tym razem postanowiłam zrobić ciastka z wytłoczyn po soku.

Ciasteczka wychodzą pyszne. Moja córka, która pomagała mi przy robieniu zdjęć, zajadała je maczając w roślinnym mleczku czy też napoju – żeby było poprawniej. Mąż też nimi nie pogardził. Poza smakiem podczas jedzenia możemy mieć poczucie dumy z samych siebie, że z czegoś co mogło wylądować w koszu zrobiliśmy coś smacznego 🙂

Oczywiście jak wszystko na blogu te ciastka również są bezglutenowe, bez dodatku cukru i wegańskie.


Czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku

Składniki:

  • 190 g pulpy po soku*
  • 150 g banana (waga bez skórki)
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy
  • 40 g suszonej żurawiny
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 80 g mąki jaglanej
  • 30 g kakao
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków owsianych

*pulpa po soku z marchwi, buraka, jabłka i imbiru

Przygotowanie:

  1. Pulpę, banana, sok, skórkę z pomarańczy i połowę żurawiny zmiksuj w malakserze.
  2. Następnie dodaj siemię lniane, mąkę, kakao, sól, sodę i ponownie zmiksuj.
  3. Wlej olej, zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj resztę żurawiny, posiekane orzechy i płatki owsiane. Zmiksuj przez chwilę tylko do połączenia składników.
  5. Formuj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Pozostaw na blaszce do lekkiego przestudzenia.

czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Ciasteczka z pulpy po soku
Ciasteczka z pulpy po soku
czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Ciasteczka z pulpy po soku
Ciasteczka z wytłoczyn po soku
czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Ciasteczka z pulpy po soku
Ciasteczka z pulpy po soku
czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku
Czekoladowe ciasteczka z wytłoczyn po soku

2

2 thoughts on “Czekoladowe ciastka z wytłoczyn po soku

    • Author gravatar

      Hej! Właśnie się nakręciłam na robienie ciasteczek z wytłoczyn, bo faktycznie szkoda tego wyrzucać. Myślę, że dodatki to tylko nasza fantazja, ale mam inne pytanie. Zrobiłam ciasteczka z pulpy buraczano-marchewkowo-jabłkowej. Dodałam jajko, trochę mąki, żurawinę, słonecznik i mód. Masa była dość mokra i mimo, że ciacha siedziały ponad pół godziny w 180 stopniach to były miękkie. Nie przeszkadzało to w ich konsumowaniu, ale po 3 dniach na tych co jeszcze zostały pojawiła się pleśń 🙁 Masz jakiś pomysł na to? Jeszcze bardziej je wysuszyć, coś dodać?

      • Author gravatar

        Witaj.
        Wydaje mi się, że ciasteczka szybko się zepsuły przez to, że były jeszcze mokre. Same wytłoczyny pozostawione na 3 dni, też by zaczęły pleśnieć. Myślę, że w przyszłości możesz pominąć jajko, wtedy będą mniej mokre. Jednak mimo wszystko, takie ciastka gdzie bazą są wytłoczyny z warzyw i owoców postoją krócej niż takie z samych suchych składników (oczywiście zlepione tłuszczem i czymś płynnym). Dla dłuższej żywotności można je przechowywać zamknięte w pojemniku w lodówce.

        Pozdrawiam
        Ewelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *