
Gulasz z Boczniaków
Boczniaki to grzyby, po które coraz częściej sięgamy w sklepie, jednak jeszcze nie tak często jak po pieczarki. Można powiedzieć, że dopiero raczkują w kuchniach Polaków. Szczególnie tych jadających wegetariańskie i wegańskie dania, często zastępując mięso czy ryby. Ja sama pierwszy raz jadłam boczniaki prawie rok po zostaniu weganką. Gdyby nie zmusiła mnie wtedy sytuacja, to możliwe, że spróbowałabym ich dużo później. Było to lato, czas grillowania i o ile nie jestem fanką tego sportu, to tutaj nie mogłam odmówić przyjścia. Jedną z rzeczy, które wtedy przygotowałam dla siebie i męża, były właśnie grillowane boczniaki, które zaskoczyły i podbiły nasze serca. Od tamtej pory oboje je uwielbiamy i od czasu do czasu pojawiają się w naszej kuchni. Zazwyczaj piekę je w piekarniku i takie uwielbiamy, jako dodatek do bigosu, wrapów czy po prostu do obiadu, ale tym razem przygotowałam gulasz z boczniaków.
Nie ma w nim żadnych wymyślnych przypraw ani dodatków. Chciałam, żeby był zamiennikiem dla mięsnego gulaszu do klusków śląskich. Boczniaki ze względu na swoją strukturę bardzo dobrze udają mięso w wegańskich daniach, dlatego to na nie padł tutaj mój wybór. Dodałam dużo majeranku, który jest mocno wyczuwalny, musztardę, żeby nadać mu charakteru i zaprawiłam go kwaśną wegańską śmietanką. Całość po połączniu stworzyła bardzo smaczny sos, który sprawdzi się nie tylko z kluskami śląskimi, ale też z kaszą czy ryżem, a może nawet makaronem.
Gulasz jest oczywiście wegański i bezglutenowy.
Gulasz z boczniaków
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 200 g cebuli
- 45 g selera
- 100 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 400 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 100 ml kwaśnej wegańskiej śmietany (użyłam planton)
- 20 g musztardy sarepskiej
- 100 ml wody
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majeranku
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę zeszklij na oleju.
- Dodaj pokrojony w drobną kostkę seler, pokrojoną w półtalarki marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut.
- Następnie wrzuć pokrojone w kawałki boczniaki, ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz, Smaż ok 10 minut aż płyn odparuje.
- Zalej wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- W misce wymieszaj śmietanę, musztardę, koncentrat pomidorowy, wodę i mąkę ziemniaczaną.
- Zupę zdejmij z ognia i wlej do niej zawartość miski energicznie mieszając.
- Na koniec dodaj majeranek i podgrzej całość.
- Podawaj kluskami śląskimi, ryżem czy ulubioną kaszą.





wygląda pysznie 🙂
Boczniaki są pyszne, jutro zrobię w ten sposób 😉 Ile porcji z tego przepisu wyjdzie?
Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie, ale myślę, że powinno wyjść ok 4 porcji (oczywiście jako dodatek-u mnie akurat do klusków).
Pozdrawiam 😉