
Hummus z pieczonej papryki
Hummus to chyba jedna z tych jedzeniowych pozycji, której nie może zabraknąć w menu weganina. Jest to prosta pasta na bazie cieciorki, której można nadać właściwie każdy smak i tylko wyobraźnia nas ogranicza. Chociaż klasyczny hummus jest pyszny i nie da się go zastąpić żadnym innym, to obok niego jest jeszcze wiele pysznych popularnych wariantów. Jednym z nich jest na pewno hummus z suszonymi pomidorami czy ten z buraczkami. Dzisiaj jednak przedstawię Wam prostą i jakże pyszną opcję, którą jest hummus z pieczonej papryki.
Pieczenie papryki odgrywa tu ważną rolę, wydobywa ono z warzywa intensywny smak, którego nie uzyskamy z surowych strąków. Dlatego też lepiej go nie pomijać. Papryka powinna dobrze się zarumienić, najlepiej jeśli jej skórka pomarszczy się i zacznie robić się czarna w kilku miejscach. Bez obaw, skórki nie będziemy używać. Aby ułatwić sobie zdejmowanie skórki, najlepiej jest szczelnie przykryć paprykę i odstawić na kilka minut, wtedy odchodzi bez problemu.
Do czego podać hummus?
Myślę, że większości, a szczególnie osobom niewegańskim, hummus kojarzy się głównie z pastą, w której macza się pokrojone w słupki warzywa. Tak też oczywiście jada się hummus, ale może on być podany również do pieczywa, do wrapów, naleśników czy też jako dodatek do dań obiadowych. Hummus świetnie sprawdza się jako sos do wielu dań, ponieważ można nadać mu różnoraki smak. Hummus nie musi być też wytrawny, w wersji na słodko smakuje równie dobrze. Dzięki temu, że jest przygotowany na bazie ciecierzycy, dodaje do dania również element białkowy, dzięki któremu obniżymy indeks glikemiczny spożywanego posiłku.
Hummus z pieczonej papryki
Składniki:
- duża czerwona papryka
- 100 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 20 g suszonych pomidorów w ziołach
- pół ząbka czosnku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 30 ml oleju rzepakowego
- ewentualnie woda
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój na 4 części i pozbaw nasion.
- Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 200 stopniach, do czasu aż się zrumieni.
- Następnie przełóż paprykę do miseczki i przykryj talerzykiem.
- Po 15 minutach obierz paprykę ze skórki.
- Następnie zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać odrobinę wody.
Smacznego!
