
Jagodowy Sernik z Nerkowców
Jeśli jeszcze nie wiecie jakie ciasto upiec na Wielkanoc, to przychodzę do Was z pyszną propozycją. Pyszną i w pięknym intensywnym kolorze. Na świątecznym stole taki jagodowy sernik z nerkowców będzie wyglądał przepięknie. Sernik oczywiście w umownym tego słowa znaczeniu, bo jak nazwa mówi jest zrobiony z orzechów nerkowca, które świetnie sprawdzają się w wegańskich sernikach. Wersja klasyczna też jest smaczna, ale ta jagodowa przyciąga już samym wyglądem.
Oczywiście wiosna, to nie sezon na jagody, tym bardziej te leśne, których użyłam w przepisie. Jednak od czego mamy mrożonki? Moja zamrażarka w sezonie pęka w szwach od owoców, które kupuję od ludzi uprawiających owoce dla siebie bez używania oprysków. W zeszłym roku były to wiśnie, maliny i właśnie jagody leśne, które pewna pani dla mnie zebrała. Kolejny sezon zbliża się wielkimi krokami, a ja mam jeszcze trochę zapasów, bo ostatnio rozjadłam się w pomarańczach, mango i papajach, więc na święta zagości u mnie ten sernik/bezsernik/nerkownik aby te zapasy nieco uszczuplić. Jednak w sklepowych zamrażarkach również znajdziecie leśne jagody, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki sernik przygotować.
Ponieważ raczej nie jadam słodyczy, to moje wypieki też są raczej mniej niż bardziej słodkie. Dlatego jeśli lubicie bardzo słodko, to dopasujcie ilość słodzidła pod siebie. W tym wypadku “wypieki” to za dużo powiedziane, ponieważ ten jagodowy sernik z nerkowców przygotowuje się bez pieczenia. Jest szybciej, oszczędniej (a prąd ostatnio drogi) i przede wszystkim zdrowiej, bo dobre tłuszcze w orzechach nie zmieniają się w te złe i nie tracimy witamin.
Zobacz też sernik tradycyjny, jednak również bez sera Tofurnik Tradycyjny.
Jagodowy sernik z nerkowców
Składniki na spód:
- 100 g daktyli
- 80 g pestek słonecznika
- 10g ziaren kakao
- 10 g oleju kokosowego
Masa serowa:
- 300 g nerkowców
- 60 g erytrytolu
- sok z 1 cytryny
- 350 ml mleczka kokosowego
- 150 g leśnych jagód (mogą być mrożone)
- 3 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw, żeby zmiękły.
- Słonecznik i ziarna kakao zmiel w młynku do kawy.
- Następnie odlej wodę z daktyli i zblenduj wszystkie składniki spodu.
- Gotową masą wyłóż spód blaszki o średnicy 20cm (jeśli nie ma wyjmowanego dna, to najlepiej najpierw wyłóż blaszkę papierem do pieczenia).
- Nerkowce namocz na co najmniej 12 godzin.
- Odcedzone orzechy zmiksuj w malakserze na gładką masę, razem z erytrytolem i sokiem z cytryny.
- W rondelku umieść mleczko kokosowe, jagody i agar. Zagotuj i gotuj jeszcze przez minutę mieszając.
- Całość przelej do masy z orzechów i dokładnie zmiksuj.
- Na koniec przelej wszystko na przygotowany wcześniej spód.
- Ostudź i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem udekoruj wierzch wedle swojego uznania – owocami, posypkami, sosem owocowym.
Smacznego!










