• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki

Jeśli jesteś na początku swojej drogi w świecie gotowania, możesz zastanawiać się jak prawidłowo ugotować ziemniaki. Jednak przed ugotowaniem ziemniaków musimy ustalić w jakim celu ich potrzebujemy. Czy jest to sałatka, tłuczone ziemniaki do obiadu, kluski, a może puree. W sklepie dostępne są różne odmiany, często oznaczone jako do pieczenia czy sałatkowe. Ziemniaki sałatkowe po ugotowaniu będą bardziej zwarte i nie rozpadną się w sałatce, z kolei bardziej mączyste idealnie sprawdzą się w puree ziemniaczanym.

Trzy typy ziemniaków

Wyróżnia się trzy typy ziemniaków – A, B i C.

Typ A – to ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, które po ugotowaniu są zwarte i nie kruszą się. Świetnie sprawdzają się w sałatkach (np. Denar, Ditta)

Typ B – to tak zwane ziemniaki ogólnoużytkowe, uniwersalne o średniej twardości. Nadają się do zup i gotowania w wodzie (np. Irga, Irys)

Typ C – to ziemniaki mączyste o dużej zawartości skrobi. Idealne na kluski, pyzy, kopytka czy puree (np. Ibis, Bryza, Gracja)

ziemniaki w koszu

Wybraliśmy ziemniaki – co dalej?

Następnym krokiem jest wybranie sposobu w jaki chcemy ziemniaki ugotować. Sposobem, który najmniej pozbawi je składników odżywczych jest gotowanie na parze. Kolejne to gotowanie ich w mundurkach i ostatni najbardziej popularny, to gotowanie obranych ziemniaków w wodzie.

Gotowanie na parze

Ziemniaki do gotowania na parze należy obrać, umyć, pokroić na równe części i doprawić solą. Można użyć również ulubionych przypraw i ziół. Ziemniaki gotowane na parze zachowują nie tylko o wiele więcej wartości odżywczych, których nie wypłukuje woda podczas gotowania, ale również smakują inaczej, ponieważ nie tracą swojego naturalnego smaku. Dlatego warto spróbować gotowania bez soli, być może wystarczą same zioła. Czas gotowania to około 25 minut.

Gotowanie w mundurkach

Gotując ziemniaki ze skórką zachowujemy w nich trochę więcej cennych składników niż w ziemniakach obranych. W taki sposób często gotujemy ziemniaki przeznaczone do sałatek, ale młode przekrojone na pół z odrobiną masła i szczyptą soli również są smaczne.

Przed ugotowaniem ziemniaków należy dobrze je wyszorować, najlepiej szczotką przeznaczoną do tego celu, żeby dokładnie zmyć z nich piasek. Ziemniaki powinny być podobnej wielkości, aby wszystkie ugotowały się w tym samym czasie. Wrzucamy je do wrzątku. Egzemplarze średniej wielkości powinny się gotować około 25 minut, większe odpowiednio dłużej.

Ziemniaki z wody

jak ugotować ziemniaki
jak ugotować ziemniaki

Najpopularniejszym sposobem gotowania ziemniaków jest gotowanie ich w wodzie bez skórki. Ten sposób wypłukuje z nich najwięcej witamin i składników mineralnych, jednak możemy tę stratę zminimalizować wkładając je do ciepłej zamiast do zimnej wody.

  • Na początek należy ziemniaki obrać i umyć
  • Następnie większe pokroić na mniejsze części, tak żeby wszystkie były w podobnym rozmiarze i ugotowały się w tym samym czasie
  • Wkładamy je do ciepłej, a nawet gotującej wody (jeśli się spieszymy można ziemniaki włożyć do garnka i zalać wodą zagotowaną w czajniku)
  • Woda powinna pokrywać ziemniaki z 1 cm zapasem
  • Na 1 kg ziemniaków dajemy około łyżki soli (tutaj oczywiście wszystko zależy jak bardzo słone ziemniaki lubimy oraz od ich przeznaczenia-takie na kluski solimy więcej)
  • Garnek przykrywamy pokrywką, którą lekko uchylamy
  • Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut
  • Ziemniaki odcedź i postaw jeszcze na chwilę na palniku, aby woda z dna odparowała. Kilka razy energicznie potrząśnij, żeby nic się nie przypaliło
  • Teraz możesz je pognieść tłuczkiem, przepuścić przez praskę lub zostawić w całości w zależności od przeznaczenia
tłuczone ziemniaki w garnku
ugotowane ziemniaki

Co z nadmiarem ziemniaków?

Ziemniaki przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Takie schłodzone ziemniaki zyskują prozdrowotną właściwość, ponieważ wytwarza się w nich tak zwana skrobia oporna. Jest ona korzystna dla naszych jelit, obniża indeks glikemiczny posiłku oraz zwiększa wchłanianie wielu składników mineralnych.

Z takich ziemniaków możesz przygotować różnego rodzaju kluski czy placki.

kluski śląskie
kluski śląskie z gulaszem
kluski śląskie
kluski śląskie z pesto

Pyzy z czerwoną soczewicą
Podsmażane kluski z gulaszem

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *