• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Kapusta z zieloną soczewicą

Kapusta z zieloną soczewicą

Kapusta z zieloną soczewicą, która smakuje trochę jak “młoda kapusta”. Zawdzięcza to pewnie solidnej ilości koperku dorzuconej do garnka. Być może tylko nam tak smakuje, ale nie zmienia to faktu, że warto jej spróbować. Za oknem szaro, gdzieniegdzie jeszcze biało, a smaki młodej kapusty kojarzą się raczej z okresem od maja do sierpnia, kiedy jest na nią sezon. Tym bardziej miło poczuć ten smak w styczniu i ogrzać się jej ciepłem, gdy ciało jest jeszcze przemarznięte i tęskni już za wiosną. Dla mnie koniecznie podana z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

Przepis jest bardzo prosty i tani jednocześnie, przecząc temu, że bycie weganinem musi być drogie. Soczewica zapewnia nam tutaj źródło białka i dodaje treści całemu daniu, bo oczywiście nie trzeba go jeść z ziemniakami, tak jak my. Chociaż w sezonie, kiedy kapustka będzie młoda i dojdą do tego jeszcze młode ziemniaczki, spróbujcie, bo smakuje wybornie.

Kapusta z soczewicą i koperkiem

Składniki:
  • 800g kapusty białej
  • 200 g cebuli dymki (razem z zieloną częścią)
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 5 łyżeczek całego kuminu
  • 4 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść suszonego koperku
  • łyżka oleju
  • sól

Przygotowanie:
  1. W garnku na oleju podsmaż dymkę, kiedy się zeszkli dodaj ziarna kuminu i smaż jeszcze chwilę.
  2. Zalej bulionem, dodaj przepłukaną soczewicę oraz poszatkowaną kapustę.
  3. Następnie wsyp kminek mielony, słodką paprykę, pieprz cayenne, koperek i sól do smaku.
  4. Gotuj ok 50 minut lub do czasu aż kapusta i soczewica będą miękkie.
  5. 10 minut przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.
  6. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i solą pod swoje kubeczki smakowe.
  7. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Kapusta z soczewicą i koperkiem
Kapusta z zieloną soczewicą i koperkiem
Kapusta z soczewicą i koperkiem
Kapusta z zieloną soczewicą i koperkiem
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *