
Kluski Śląskie z Bazyliowym Pesto
Kluski śląskie. Uwielbiam! Pewnego razu postanowiłam połączyć je z moim ulubionym bazyliowym pesto i to był strzał w dziesiątkę. Co prawda było to jeszcze za czasów, kiedy byłam wszystkożerna i pesto było z parmezanem, ale teraz zastępuję go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi i całkowicie nie widzę różnicy w smaku 🙂 Kluski śląskie z bazyliowym pesto, to jedno z tych dań, które mimo swej prostoty, łaskocze podniebienie i robi nam bardzo dobrze 😉 Śmiem twierdzić, że mogłoby konkurować z najbardziej wymyślnymi daniami, a i tak biłoby je na łeb. Oczywiście może być tak, że ktoś nie lubi pesto, ale akurat w naszym domu je uwielbiamy. Dlatego w połączeniu z naszymi ulubionymi kluskami jest zawsze mile widziane w naszym domu.
Zawsze kiedy robię to danie, to mąż staje się jakiś taki milszy 😉
Kluski Śląskie z Pesto
Składniki na kluski:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- sól
Składniki na pesto:
- 50 g liści bazylii (waga listków bez łodyżek)
- 50 g orzeszków piniowych
- 25 g nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku
- 70 ml oliwy z oliwek
Przygotuj kluski:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść przez praskę albo tak jak ja ugnieć tłuczkiem. Przestudź.
- Wyrównaj powierzchnię ziemniaków i przedziel na równe 4 części, rysując krzyżyk – jedną z nich wyjmij, a na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wsyp dokładnie tyle ile było ziemniaków. Następnie wszystko wyrób rękami (razem z wyjętą częścią).
- Formuj kuleczki z dziurką po środku (dziurkę zrób przy pomocy palca 😉 )
- Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty od wypłynięcia klusków na powierzchnię.
Przygotuj pesto:
- Orzeszki piniowe podpraż na patelni.
- Do blendera wrzuć listki bazylii, orzeszki, płatki drożdżowe i czosnek, a następnie zmiksuj.
- Na koniec dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz zmiksuj.
Cieplutkie kluski podawaj z pesto i ciesz się tą pyszną prostotą. Smacznego!

[…] z jakimś mięsem, jednak w wersji wegańskiej lubię je jadać na przykład z bazyliowym pesto albo z gulaszem warzywnym. W wersji na słodko też się dobrze […]