• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Desery
Komosanka proteinowa

Komosanka proteinowa

Po paru dniach owocowych śniadań, które miały sprawić, żebym poczuła się trochę lżej, przyszedł czas na coś co zapewni mi sytość na dłużej. Tak oto powstała komosanka proteinowa. Komosanka czy nawet budyń czekoladowy – jak kto woli. Chociaż ja użyłam karobu, który ostatnio bardzo pokochałam, to oczywiście można zamienić go na kakao. Całość wychodzi słodka na tyle, na ile słodki jest banan. Im bardziej będzie dojrzały tym słodsza wyjdzie nasza komosanka proteinowa. Aczkolwiek kakao jest gorzkie, a karob słodkawy, więc dokonując podmiany trzeba się z tym liczyć.

Z tego co sobie skrupulatnie podliczyłam, to taka komosanka ma 16.3 g białka. Jeśli potrzebujecie więcej protein, to bardzo łatwo można zwiększyć ich ilość, dodając więcej tofu albo komosy czy nasion konopi siewnej. Jednak jeśli nie ćwiczycie, a to będzie dla Was śniadanie czy deser, to w zupełności taka ilość protein Wam wystarczy.

Przyznam, że ostatnio mam fazę na pomarańcze (czyli od jakichś 3 miesięcy, jem je codziennie), a połączenie czekolady z pomarańczami jest jednym z moich ulubionych, więc taki dodatek do mojej komosanki był nieodłączny i jak dla mnie idealny. Jednak będzie pyszna też z innymi owocami sezonowymi, a idzie wiosna, lato, więc będzie w czym przebierać. Szczerze nie mogę się doczekać sezonu na letnie owoce, chociaż posiadam jeszcze zapas mrożonych, z zeszłego sezonu, to promienie słońca, które ostatnio przyświecają mi na wędrówkach z psem, sprawiły, że zapragnęłam lata i świeżutkich owoców. Nie ma co ukrywać wiosna bardzo ładnie nas w tym roku wita. Może nie jest jeszcze zbyt ciepło, ale jest pięknie, słonecznie.


Komosanka proteinowa

Składniki:

  • łyżka nasion chia
  • 50 ml napoju sojowego
  • 90 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 10 g nasion konopi siewnej
  • 15 g karobu
  • dojrzały banan
  • odrobina soku z cytryny
  • 40 g tofu naturalnego
  • opcjonalnie: ulubione owoce do podania.

Przygotowanie:

  1. W malakserze wymieszaj nasiona chia z napojem sojowym i odstaw.
  2. W tym czasie ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
  3. Kiedy chia napęcznieje. Dodaj banana, nasiona konopi, karob i sok z cytryny, zmiksuj.
  4. Następnie dodaj tofu i dobrze zmiksuj.
  5. Na koniec zmiksuj razem z komosą ryżową, na gładką masę.
  6. Podawaj z owocami.

komosanka proteinowa
budyń proteinowy
komosanka proteinowa
budyń karobowy

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *