
Kotlety dyniowe
Październik to jesień, a jak jesień, to na myśl przychodzą również dynie, których jest wysyp o tej porze. Choć tak naprawdę, dynię możemy kupić przez cały rok, bo bardzo dobrze się przechowuje. Dlatego poniższy przepis na kotlety dyniowe bez problemu można wykorzystać o każdej porze roku.
Ostatnio naszło mnie na robienie kotletów, takich szybkich, gdzie mieszam parę rzeczy i mam coś proteinowego do obiadu. Dodam, że raczej nieczęsto robię kotlety, bo najlepsze są takie smażone na oleju, a taką obróbkę stosuję bardzo rzadko. Tym razem jednak miały to być typowe smażone kotlety. Chciałam, żeby smakowały jakoś inaczej, niż te oklepane, gdzie składnikiem jest kasza jaglana czy czerwona soczewica. Chciałam też pominąć cebulę i czosnek, które ostatnio staram się ograniczać, a które dodają jednak sporo smaku.
Od pewnego czasu w kuchni stała sobie poczciwa pani dynia i aż się prosiła, żeby w końcu ją upiec. Nadszedł i ten dzień, a wtedy po upieczeniu jej stwierdziłam, że to jest to czego potrzeba w moich kotletach. Dobrze, że wpadłam na to zanim całą przerobiłam na puree, bo w kotletach lepiej się sprawdzi taka, która rozpadnie się sama – kotlety z puree by się rozpłynęły. Powstała receptura, którą postanowiłam od razu zapisać i całe szczęście, bo kotlety wyszły pyszne.
Kotlety dyniowe z tego przepisu są wilgotne, deliktne i pełne smaku, który zawdzięczają dość mocno wędzonemu tofu. Również dzięki tofu, ale też ciecierzycy i komosie ryżowej, zawierają sporo białka. Co prawda trzeba upiec dynię i ugotować komosę, ale to właściwie robi się samo, nie trzeba nic mieszać, więc zaliczam je do tych prostych.
Ponieważ kotlety są też bezglutenowe, użyłam do ich panierowania Panier, czyli grubo mieloną ciecierzycę, która świetie zastępuje bułkę tartą w smażonych kotletach.
Jak upiec dynię?
Nic prostszego. Pokrój dynię na kawałki, pozbawiając ją przy tym pestek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 30-40 minut (czas oczywiscie jest uzależniony od wielkości kawałków dyni). Ostudzoną dynię oddziel od skórki.
Kotlety Dyniowe
Składniki:
- 300g pieczonej dyni (waga bez skóry)
- 180 g wędzonego tofu
- 120 g ciecierzycy (z puszki lub gotowanej)
- 60 g komosy ryżowej
- 25 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól
- Panier do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Komosę ryżową ugotuj na sypko z dodatkiem soli.
- Do miski przełóż upieczoną dynię, dodaj przestudzoną komosę.
- Tofu drobno rozkrusz w dłoniach, a następnie dodaj do dyni.
- Ciecierzycę rozgnieć widelcem, pozostawiając trochę większych kawałków, przełóż do miski z dynią.
- Pomidory drobno pokrój, razem z papryką i imbirem dodaj do reszty składników.
- Wszystko delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli trzeba, to dopraw solą.
- Formuj w rękach kotlety i obtaczaj je w Panier.
- Każdy kotlet zaraz po obtoczeniu układaj na rozgrzanym na patelni oleju.
- Smaż na rumiano z obu stron.
- Usmażone kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

