• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Kremowy sos z łodygą brokułu

Kremowy sos z łodygą brokułu

Nie wiem jak Wy, ale ja kiedyś zawsze wyrzucałam łodygi brokułu. Najsmaczniejszą częścią tegoż warzywa są różyczki i to je dodajemy do potraw czy podajemy jako dodatek do dania. Twardą część, łodygę naszego małego drzewka zwyczajnie odkrawamy i wyrzucamy. Tymczasem łodyga ta ma tyle samo witaminy C, witamin z grupy B, potasu i żelaza co same różyczki. Zawiera za to więcej błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia. Jej smak również może być dobry, kiedy odpowiednio ją potraktujemy. Można zjeść ją na surowo w surówce, zrobić z niej pyszne pesto czy dodać do sosu – na przykład takiego na jaki dzisiaj podaję Wam przepis. Taki kremowy sos z łodygą brokułu podałam z bezglutenowym makaronem kukurydzianym.

Oczywiście do tego sosu nie trzeba koniecznie zbierać łodyg brokułów, można użyć całego razem z różyczkami. Można też wykorzystać pozostałości ugotowanego już wcześniej brokułu.

Przepis na ten sos powstał, kiedy nie za bardzo było z czego zrobić obiad. Pomysłu w sumie też brakło. Miałam łodygi wspomnianego brokułu, napoczęty słoiczek suszonych pomidorów, kawałek świeżego pomidora. Cebulę i czosnek zazwyczaj mam w zapasie. Z zamrażarki wygrzebałam resztkę mrożonego szpinaku, a na koniec okazało się, że jest jeszcze śmietanka sojowa, która połączyła wszystko w sos. Niby nie było nic, a jednak okazało się, że było wszystko co potrzebne do tego, aby powstał przepyszny sos do makaronu. Od tamtej pory powtórzyłam go już kilka razy i jest to jeden z moich ulubionych sosów, dlatego szczerze Wam polecam 🙂

Kremowy sos z łodygi brokułu

Składniki:

  • 250 g łodyg brokułu
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 6 kostek mrożonego ciętego szpinaku
  • 100 g pomidora
  • 250 ml śmietany sojowej z kartonika (użyłam alpro)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Łodygi brokułu obierz i ugotuj w wodzie lub na parze.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na oleju z pomidorów.
  3. Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory. Przesmaż przez 3 minuty.
  4. Na patelni rozłóż kostki szpinaku i duś pod przykrywką na małym ogniu, do czasu aż szpinak się rozmrozi.
  5. Pomidor obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  6. Na patelnię dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i pomidor.
  7. Wlej śmietanę, podgrzej chwilę i posól jeśli trzeba.
  8. Gotowy sos podawaj z makaronem.

Smacznego!

Kremowy sos do makaronu
Kremowy sos do makaronu
Makaron bezglutenowy z sosem
Makaron bezglutenowy z sosem
Wegański sos z łodygi brokułu
Wegański sos z łodygą brokułu

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *