
Kremowy sos z łodygą brokułu
Nie wiem jak Wy, ale ja kiedyś zawsze wyrzucałam łodygi brokułu. Najsmaczniejszą częścią tegoż warzywa są różyczki i to je dodajemy do potraw czy podajemy jako dodatek do dania. Twardą część, łodygę naszego małego drzewka zwyczajnie odkrawamy i wyrzucamy. Tymczasem łodyga ta ma tyle samo witaminy C, witamin z grupy B, potasu i żelaza co same różyczki. Zawiera za to więcej błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia. Jej smak również może być dobry, kiedy odpowiednio ją potraktujemy. Można zjeść ją na surowo w surówce, zrobić z niej pyszne pesto czy dodać do sosu – na przykład takiego na jaki dzisiaj podaję Wam przepis. Taki kremowy sos z łodygą brokułu podałam z bezglutenowym makaronem kukurydzianym.
Oczywiście do tego sosu nie trzeba koniecznie zbierać łodyg brokułów, można użyć całego razem z różyczkami. Można też wykorzystać pozostałości ugotowanego już wcześniej brokułu.
Przepis na ten sos powstał, kiedy nie za bardzo było z czego zrobić obiad. Pomysłu w sumie też brakło. Miałam łodygi wspomnianego brokułu, napoczęty słoiczek suszonych pomidorów, kawałek świeżego pomidora. Cebulę i czosnek zazwyczaj mam w zapasie. Z zamrażarki wygrzebałam resztkę mrożonego szpinaku, a na koniec okazało się, że jest jeszcze śmietanka sojowa, która połączyła wszystko w sos. Niby nie było nic, a jednak okazało się, że było wszystko co potrzebne do tego, aby powstał przepyszny sos do makaronu. Od tamtej pory powtórzyłam go już kilka razy i jest to jeden z moich ulubionych sosów, dlatego szczerze Wam polecam 🙂
Kremowy sos z łodygi brokułu
Składniki:
- 250 g łodyg brokułu
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 6 kostek mrożonego ciętego szpinaku
- 100 g pomidora
- 250 ml śmietany sojowej z kartonika (użyłam alpro)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Łodygi brokułu obierz i ugotuj w wodzie lub na parze.
- Cebulę pokrój w kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na oleju z pomidorów.
- Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory. Przesmaż przez 3 minuty.
- Na patelni rozłóż kostki szpinaku i duś pod przykrywką na małym ogniu, do czasu aż szpinak się rozmrozi.
- Pomidor obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Na patelnię dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i pomidor.
- Wlej śmietanę, podgrzej chwilę i posól jeśli trzeba.
- Gotowy sos podawaj z makaronem.
Smacznego!


