
Kruche ciasteczka czekoladowo pomarańczowe
Ostatnio dodałam przepis na Kruche Ciasteczka Pomarańczowe. Czas na Kruche Ciasteczka Czekoladowo Pomarańczowe i choć w nazwie dochodzi tylko czekolada, to ich skład jest całkowicie inny. Jednak dalej niezmiennie wegański, bezglutenowy i bez dodatku cukru. Tutaj słodzimy erytrytolem i syropem z agawy.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą (tak samo jak czekolady z miętą). Dlatego do tych ciasteczek, tak samo jak do ostatnich postanowiłam dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy.
Blogowy zasób przepisów na ciastka tego nie mówi, ale robię je od czasu do czasu, zazwyczaj jednak są to zwykłe ciasteczka, nie kruche. Mam nawet kilka obfotografowanych, ale nie dodałam ich nigdy tutaj, co mam zamiar sukcesywnie zmieniać ;-D W każdym razie kruchych ciasteczek nie było w moich zasobach i właśnie ostatnio postanowiłam to nadrobić czyniąc te dwa kruche wypieki. Mam nadzieję, że któryś przypadnie Wam do gustu i zaspokoi potrzebę zjedzenia kruchego ciasteczka w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Nie są to wypieki łatwe. Właściwie są łatwe, ale ciężko jest dorównać strukturą do ich niewegańskich i glutenowych odpowiedników, do których przywykliśmy. W sklepach można już kupić takie ciastka, w których właściwie nie widać różnicy, ale ceną jest ich skład. Piekąc ciasteczka samodzielnie, po pierwsze zazwyczaj nie mamy możliwości posiadać takich składników w domowej spiżarni, a po drugie raczej chcemy zjeść zdrowszą wersję bez dziwnego składu (przynajmniej ja).
Zostawiam Wam przepis, życząc miłej zabawy podczas pieczenia 😉
Kruche ciasteczka czekoladowo pomarańczowe
Składniki:
- 100 g mąki owsianej
- 50 g skrobi z tapioki
- 40 g mąki ryżowej
- 30 g erytrytolu pudru (erytrytol zmielony w młynku do kawy)
- 10 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g margaryny wegańskiej
- 15 g syropu z agawy
- 1,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- około 20 g ciemniej czekolady
- 10 g siemienia lnianego
- 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
- Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw na chwilę.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki
- Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę, ekstrakt pomarańczowy, otartą skórkę z pomarańczy oraz siemię lniane.
- Zagnieć ciasto*.
- Z ciasta rób kuleczki, a następnie delikatnie spłaszczaj między dłońmi.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie powtykaj w ciasteczka pokrojoną w kawałki czekoladę.
- Blaszkę z ciasteczkami wstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 minut z termoobiegiem.
- Studź na kratce.
*Zamiast zagniatać ręcznie, możesz wrzucić wszystkie składniki do malaksera z końcówką do zagniatania ciasta.
Smacznego!




