
Kruche ciasteczka pomarańczowe
Dzisiaj zapraszam Was po przepis na kruche ciasteczka pomarańczowe. Oczywiście wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku cukru.
Ostatnio marzyły mi się domowe kruche ciasteczka, a ponieważ uwielbiam w wypiekach nutkę pomarańczy, to postanowiłam nią uraczyć owe ciasteczka. Czekoladą też nie pogardzę, więc w niektórych zatopiłam kilka kawałków gorzkiej czekolady. Ciasteczka wyszły smaczne i kruche. Myślę, że bezglutenowy weganin będzie zadowolony 😉 Przynajmniej ja byłam 😀
Ciasto można zagnieść ręcznie, ja akurat tym razem wrzuciłam do malaksera z końcówką do ugniatania ciasta. Jeśli robimy to ręcznie, to nie zagniatamy długo, żeby masło nie rozpuściło się pod wpływem ciepła naszych rąk. Ciasteczka można też formować ręcznie w placuszki, ale ja tym razem chciałam zabawić się z krojeniem z wałeczka 😉
Kruche ciasteczka pomarańczowe
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g erytrytolu pudru (erytrytol zmienoly w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnej margaryny wegańskiej
- 4,5 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- opcjonalnie: 10 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę, olejek i otartą skórkę pomarańczy.
- Zagnieć ciasto, a następnie uformuj rulonik o grubości ok 5 cm.
- Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto wyjmij z folii i pokrój na 1 cm plastry.
- Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Teraz możesz powtykać w nie kawałki czekolady, jeśli używasz.
- Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 15 minut.
Smacznego!





