• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Słodkie
Lukier bez cukru

Lukier bez cukru

Ostatnimi czasy potrzebowałam lukru, ale takiego bez cukru, bo jego nie używam. Przy insulinooporności od razu czuję, kiedy zjem coś z jego zawartością i nie jest to wcale miłe uczucie. Oczywiście nie chodzi tu tylko o sam biały cukier, ale też o produkty z wysoką zawartością węglowodanów. Na Walentynki chciałam ozdobić ciasteczka, a w Tłusty Czwartek polać pączki lukrem zamiast posypywać je słodzikiem w pudrze. Dlatego zaczęłam eksperymenty, żeby taki lukier bez cukru stworzyć.

Lukier bez cukru

Najpierw lukier z samego erytrytolu. On ma to do siebie, że robi się twardy i powstaje z niego fajna niczym zlodowaciała skorupka – miło chrupie na ciasteczkach, ale wzorków nim się nie zrobi. Następnie pomyślałam o inulinie. To biały proszek, klejący, fajnie się sprawdza w surowych ciasteczkach nadając im lepkości, w wyglądzie podobny do cukru pudru. Nigdy jednak nie słyszałam o lukrze na bazie inuliny. Mimo wszystko postanowiłam spróbować. Wyszedł z tego bardzo fajny lukier, którym ozdobiłam ciasteczka. Taki lukier nie zastyga na stałe i obkleja trochę zęby.

Z efektów moich eksperymentów byłam dosyć zadowolona. Jednak kiedy postanowiłam upiec pączki, stwierdziłam, że żaden z tych lukrów nie sprawdzi się tak jak bym chciała. Pomyślałam, że połączę właściwości erytrytolu, który zastyga w skorupkę i inuliny, która daje kremowy, ale ciągnący lukier. I tak powstał dzisiaj ten lukier, którym posmarowałam pączki, i z którego jestem bardzo zadowolona.

Lukier z tych dwóch słodzików wychodzi jak dla mnie idealny, trochę zastyga i jest kremowy, zachowuje się tak jak ten ze zwykłego cukru. Na początku jest całkowicie płynny i przezroczysty, trzeba odczekać aż lekko przestygnie, zacznie robić się gęstszy i biały. Najlepiej mieszać go co jakiś czas, żeby zastygał równomiernie. Trzeba tylko szybko go użyć w odpowiedniej chwili, bo dość szybko zastyga. Oczywiście jeśli zrobi się zbyt gęsty można go znowu lekko podgrzać, a z powrotem zrobi się bardziej płynny.

Barwa lukru

Podam Wam przepis na bazowy biały lukier. Można go zabarwić barwnikami w żelu czy w proszku (są dostępne wegańskie, z naturalnych składników) lub użyć soku bądź owoców do barwienia. Ja tym razem do uzyskania różowego lukru użyłam mrożone wiśnie. Kilka wiśni wrzuciłam do rondelka wlałam trochę wody i dotowałam przez chwilkę aż owoce nadały kolor wodzie. Przecedziłam i taką wodę użyłam do robienia lukru.


Lukier bez cukru

Składniki:

  • 110 g inuliny
  • 100 g erytrytolu
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Inulinę i erytrytol umieść w rondelku.
  2. Dodaj wodę i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Kiedy słodziki się rozpuszczą, dodaj sok z cytryny.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj cały czas mieszając prze około minutę, wyłącz palnik.
  5. Odstaw do lekkiego przestygnięcia co jakiś czas mieszając.
  6. Kiedy lukier zacznie gęstnieć i robić się kremowy, możesz posmarować nim pączki, bułki czy inne słodkości ( ja nakładam go silikonowym pędzelkiem).
  7. Jeśli lukier zbyt szybko robi się gęsty możesz go lekko podgrzać, wtedy stanie się płynniejszy.

Smacznego!

Lukier bez cukru
pączki z lukrem bez cukru
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *