• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Makowiec na Kruchym Spodzie

Makowiec na Kruchym Spodzie

Makowiec, to moje ulubione ciasto. Święta, żeby były prawdziwe, to musi być też makowiec. No musi. Bez znaczenia czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Kiedy jadłam jeszcze gluten, zwykłam robić makowiec zawijany w cieście krucho-drożdżowym, który UWIELBIAM! W wersji bezglutenowej, trochę ciężej o taki, więc postawiłam na kruchy spód.

Dużym plusem takiego makowca jest to, że…. ma w sobie dużo maku. W makowcu zawijanym, takim ze sklepu jest to zazwyczaj mały procent. W takim domowym, ale z masy sklepowej, z popularnej puszki, też dużo maku nie ma, bo sama masa zawiera około 20 procent maku. Przygotowanie takiej masy w domu przy użyciu maku mielonego, zajmuje niewiele czasu, a smakowo jest naprawdę warte zachodu.

Tym razem polałam ciasto czekoladą, ale bez niej też niczego mu nie brakuje. Chociaż moja 6-latka najbardziej lubi właśnie tą warstwę ciasta 😀

Makowiec na Kruchym Spodzie

Kruchy spód:
  • 100 g mąki jaglanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g mielonego siemienia lnianego
  • 45 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 4-5 łyżek zimnej wody
Masa Makowa:
  • 500 g mielonego maku
  • 10 g mielonego siemienia lnianego
  • 130 g syropu klonowego
  • 800 ml napoju roślinnego (u mnie sojowe)
  • 50 ml rumu
  • 25 g oleju kokosowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 40 g rodzynek
Polewa:
  • 100 g ciemnej czekolady (60-70%)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki napoju sojowego
Przygotowanie ciasta:
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mąki, siemię lniane, ksylitol i sól.
  3. Dodaj olej kokosowy i zagnieć kruszonkę.
  4. Wlej wodę i ocet, po czym zagnieć ciasto.
  5. Okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Następnie ciastem wylep dno blaszki i ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach.
  7. Przykryj drugim kawałkiem papieru i obciąż kulkami ceramicznymi lub grochem, fasolą czy ciecierzycą.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz następne 15 minut.
Przygotowanie masy makowej:
  1. Do garnka wsyp mak razem z siemieniem.
  2. Wlej mleko, rum i syrop klonowy.
  3. Orzechy włoskie pokrój na kawałki i dodaj razem z resztą bakalii do garnka.
  4. Całość gotuj na najmniejszym ogniu mieszając, żeby masa się nie przypaliła przez ok 30-40 minut.
  5. Lekko przestudź, a następnie wyłóż na upieczony spód.
  6. Całość piecz jeszcze 25 minut.
Polewa:
  1. Wszystkie składniki polewy rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Polej przestudzone ciasto, możesz też ozdobić wierzch bakaliami.

Ciasto po ostygnięciu wstaw do lodówki, ponieważ schłodzone najlepiej się kroi. Smakuje też lepiej z każdym dniem, więc wskazane jest zrobienie go dzień wcześniej. W okresie przedświątecznego natłoku potraw do przygotowania, wydaje się to być zbawienne, gdyż można na spokojnie przygotować je dzień czy dwa wcześniej.

Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie
Pyszny makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie
Kawałek makowca na kruchym spodzie
1

1 thought on “Makowiec na Kruchym Spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *