Pasty, Masła, Kremy

Masło orzechowe
Masło orzechowe jest banalnie proste. Robi się je tylko z jednego składnika, a przygotowując je samemu mamy pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Najpopularniejszym masłem orzechowym jest te z orzeszków ziemnych, jednak szczególnie w ostatnich latach, masła z innych orzechów również zyskują na popularności.
Masło orzechowe jest doskonałym dodatkiem do śniadań (owsianek, jaglanek), smoothie czy wypieków takich jak ciasta czy ciasteczka. Można z jego użyciem zrobić wegański karmel, a nawet lody. Jest też dobrym źródłem białka, więc często przyjaźnią się z nim sportowcy, niekoniecznie tylko ci wegańscy. Orzechy zawierają dużo tłuszczu, więc raczej nie zjadamy całego słoiczka 😉
Domowe Masło Orzechowe
Składniki:
- Orzeszki ziemne (ilość wedle uznania)
- ewentualnie sól
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp orzeszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i praż przez około 10-12 minut. W połowie prażenia przemieszaj.
- Orzechy odstaw do wystudzenia, a następnie obierz je ze skórki (najlepiej wytarmosić je między dłońmi – skórka łatwo odchodzi)
- Obrane orzeszki włóż do malaksera lub blendera. Na początku miksuj pulsacyjnie. Orzechy zaczną zmieniać się w mąkę.
- Potem miksuj już płynnie. Masa zacznie się zbrylać, aż w końcu stanie się coraz bardziej płynna (możliwe, że w międzyczasie trzeba będzie dać odpocząć maszynie).
- Pod koniec miksowania możesz dodać trochę soli jeśli wolisz słone masło orzechowe.
Smacznego!

0
Tags :