• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Kuchnia Polska
Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztety w kuchni wegańskiej to taki klasyk, a już pasztet z soczewicy to w ogóle. Soczewica jest dość wdzięcznym strączkiem, którego nie trzeba namaczać i nie gotuje się jej zbyt długo w odróżnieniu do na przykład ciecierzycy czy fasoli. Dlatego przygotowanie pasztetu nie jest wcale takie czasochłonne. Ma ona swój charakterystyczny smak, który przebija się w daniach. Jest cennym składnikiem w diecie roślinnej, w której stanowi jedno ze źródeł białka. Ten pasztet z soczewicy z żurawiną wychodzi naprawdę pyszny. Żurawina nadaje mu lekkiej słodyczy, ale też bez przesady co idealnie wyważa smak. Jest dobrze doprawiony i lubię go jeść nawet bez niczego. Pasztet musi odstać swoje, żeby przybrał stałą postać, odpowiednią do krojenia, ponieważ po upieczeniu jest jeszcze płynny. Ja jednak czasem łamię tą zasadę i kroję taki jeszcze nie do końca ostygnięty i zajadam ze smakiem. Wizualnie wtedy nie jest najlepiej, ale smakowo jak najbardziej 😉

Wielkanoc za pasem, a pasztetu na świątecznym stole również nie może zabraknąć.


Pasztet z soczewicy z żurawiną

Składniki:

  • 190 g zielonej soczewicy
  • 90 g kaszy jaglanej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g cebuli
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Zieloną soczewicę ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju razem z listkami laurowymi i zielem angielskim.
  4. Na koniec dolej resztę oleju, chwilę podgrzej i zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia, aby przyprawy oddały z siebie więcej smaku. Wyjmij przyprawy.
  5. W misce umieść przestudzoną soczewicę, kaszę jaglaną, cebulę i żurawinę.
  6. Dodaj pietruszkę, suszoną cebulę, cząber, lubczyk, mielone goździki, majeranek, pieprz i zblenduj wszystko blenderem ręcznym.
  7. Na koniec dopraw solą do smaku.
  8. Całość przełóż do blaszki o wymiarach 21x11cm posmarowanej olejem kokosowym i posypanej mielonym siemieniem lnianym.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
  10. Upieczony pasztet pozostaw w blaszce do pełnego wystudzenia, najlepiej do kolejnego dnia, wtedy będzie się dobrze kroił, ponieważ zraz po upieczeniu nie jest jeszcze stały.

Smacznego!

Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *