• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Pierogi tofuskie

Pierogi tofuskie

Pierogi tofuskie, bo jak ruskie, ale z tofu zamiast twarogu. Jak dla mnie pyszne. Mój mąż i ośmioletnia od kilku dni córka, również potwierdzają, pyszne. Co więcej jest w nich coś co mnie zadziwia. Mąż, totalny przeciwnik cebuli, który wykryje nawet najmniejszą jej ilość i wybiera ze wszystkiego z czego się da, te pierogi zjada ze smakiem, a przecież połowa farszu to cebula – no faceta nie zrozumiesz.

Nie pozostaje nic innego jak podzielić się tym przepisem. Nie jest to wcale taki nowy przepis, bo robiłam je rok temu na wigilię. Całe szczęście przepis zapisałam w swoim zeszyciku i na ten rok jak znalazł. Już wypróbowane ponownie na obiad, żeby się upewnić, że były dobre (choć w zeszycie napisane, że dobre, ale w dzisiejszym świecie człowiek nawet samemu sobie nie może do końca ufać ;-D ). No i rzeczywiście dobre. Zrobiony już zapas do zamrażarki na wigilię i święta. Czas, żeby i z Wami podzielić się przepisem 🙂

Ubolewam nad tym, że tak rzadko tutaj coś dodaję, bo mam co dodawać. Tylko albo choroba daje się we znaki mocniej albo jak odpuszcza, to korzystam z życia i żal mi go marnować na siedzenie przed komputerem. No, ale nie ma co narzekać, nie jest tu znowu aż tak pusto 🙂


Pierogi tofuskie

Składniki:

  • Ciasto pierogowe – u mnie te bezglutenowe, a tutaj przepis na glutenowe
  • 180 g ugotowanych ziemniaków
  • 180 g naturalnego tofu
  • 300 g cebuli
  • 40 ml soku z cytryny
  • pieprz i sól; do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Ugotowane i ugniecione ziemniaki wymieszaj z rozkruszonym tofu i sokiem z cytryny.
  3. Dodaj usmażoną cebulę.
  4. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  5. Ciasto rozwałkuj cienko i lep pierogi.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego!

Pierogi tofuskie
wegańskie pierogi ruskie
pierogi ruskie
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *