
Pulpeciki z Tofu
Dzisiaj zapraszam Was po przepis na bezglutenowe i wegańskie pulpeciki z tofu. Skład jest krótki, a przygotowanie proste. Nie trzeba nic smażyć, bo pulpeciki są pieczone w piekarniku, więc nie ma tutaj też żadnego zbędnego tłuszczu. Ponieważ składają się głównie z tofu, to są doskonałym źródłem białka. Dodatek płatków drożdżowych zapewnia nam tutaj dawkę witamin z grupy B i trochę cennych minerałów (których w tofu też nie braknie).
Pulpeciki czy też klopsiki, nie mogłam zdecydować się, która nazwa do nich lepiej pasuje. W każdym razie wychodzą pyszne, pomimo tego, że nie grzeszą ilością składników. Nie tylko wyglądem przypominają te mięsne, bo córka, która nie jest weganką rzuciła się na nie z ochotą i stwierdziła, że smakują jak z mięsa. Ja powiem może inaczej, dla mnie nie smakują jak z tofu. Chyba większość osób nie przepada za jego naturalnym smakiem. Ja sama bardzo go nie lubiłam do czasu aż nie nauczyłam się go przyrządzać.
Takie pulpeciki można zjeść same jako przekąska albo dorzucić do lunchboxa. Z pewnością sprawdzą się na domówce, bo jak dla mnie najsmaczniejsze są na zimno. Można użyć ich też do różnego rodzaju wrapów czy kieszonek. Ja tym razem podałam je z sosem warzywnym do spaghetti. Jednak nie lubię ich wrzucać do sosu, giną wtedy i ich smak nie jest tak wyrazisty, bardziej czuć w nich smak tofu (ale to tylko moje odczucia). Makaron polewam sosem i dopiero na wierzch układam kuleczki.
Z podanych proporcji wyszło mi 14 pulpecików.
Pulpeciki z Tofu
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1,5 łyżeczka suszonej cebuli
- szczypta pieprzu ziołowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Z tofu odciśnij nadmiar wody używając ręcznika papierowego.
- W misce wymieszaj płatki drożdżowe i wszystkie przyprawy.
- Następnie dodaj pokruszone tofu i wlej sos sojowy.
- Całość zagnieć ręką na jednolitą masę.
- Formuj małe pulpeciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.






[…] Dzięki ziołom wychodzi bardzo aromatyczny i pełen smaku. Brak mięsa zastąpiłam pulpecikami z tofu, które idealnie tutaj pasowały i polecam Wam takie właśnie połączenie.[…]