
Pyzy z czerwoną soczewicą
Nie ma co ukrywać. Polska stoi ziemniakiem. W wielu domach do obiadu ziemniak jest nieodzownym dodatkiem każdego dnia. Z tej niepozornej bulwy robimy wiele przepysznych regionalnych potraw. Placki, babki, kluski czy pyzy. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na te ostatnie. Pyzy w dzisiejszych czasach zazwyczaj robione są z mięsem, ale równie pyszne można wyczarować z samych roślin. Te pyzy z czerwoną soczewicą, w których nadzienie jest banalnie proste – o wiele prostsze niż te mięsne – wychodzą przepyszne.
Nie będę ukrywała, że je uwielbiam, tak samo jak mój mąż, ale nie pogardzi nimi też moja sześcioletnia córka, z której jest straszny niejadek.
Nie martw się jeśli pozostanie Ci trochę farszu – to doskonała pasta na kanapki, nie zmarnuje się 😉
Pyzy z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Nadzienie:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 200 g cebuli
- 2 łyżki oleju
- 10 g natki pietruszki
- 100 g suszonych pomidorów
- sól do smaku
Dodatkowo:
- cebula i olej (do podania)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, utłucz lub przepuść przez praskę i odstaw do wystudzenia.
- W międzyczasie ugotuj soczewicę (w proporcji soczewica – woda 1:3).
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- Następnie zmiksuj wszystkie składniki nadzienia. Jeśli trzeba dopraw solą.
- Kiedy ziemniaki wystygną podziel je na 4 części i wyjmij jedną z nich. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć całość (razem z odjętą częścią) na jednolite ciasto.
- Z ciasta ziemniaczanego odrywaj po kawałku, formuj mały placek, nakładaj nadzienie, zalepiaj i formuj kulkę.
- Gotowe pyzy gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z podsmażoną cebulką.
Smacznego!



