• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Kuchnia Polska
Pyzy z czerwoną soczewicą

Pyzy z czerwoną soczewicą

Nie ma co ukrywać. Polska stoi ziemniakiem. W wielu domach do obiadu ziemniak jest nieodzownym dodatkiem każdego dnia. Z tej niepozornej bulwy robimy wiele przepysznych regionalnych potraw. Placki, babki, kluski czy pyzy. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na te ostatnie. Pyzy w dzisiejszych czasach zazwyczaj robione są z mięsem, ale równie pyszne można wyczarować z samych roślin. Te pyzy z czerwoną soczewicą, w których nadzienie jest banalnie proste – o wiele prostsze niż te mięsne – wychodzą przepyszne.

Nie będę ukrywała, że je uwielbiam, tak samo jak mój mąż, ale nie pogardzi nimi też moja sześcioletnia córka, z której jest straszny niejadek.

Nie martw się jeśli pozostanie Ci trochę farszu – to doskonała pasta na kanapki, nie zmarnuje się 😉


Pyzy z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana

Nadzienie:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g natki pietruszki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • cebula i olej (do podania)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, utłucz lub przepuść przez praskę i odstaw do wystudzenia.
  2. W międzyczasie ugotuj soczewicę (w proporcji soczewica – woda 1:3).
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  4. Następnie zmiksuj wszystkie składniki nadzienia. Jeśli trzeba dopraw solą.
  5. Kiedy ziemniaki wystygną podziel je na 4 części i wyjmij jedną z nich. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć całość (razem z odjętą częścią) na jednolite ciasto.
  6. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj po kawałku, formuj mały placek, nakładaj nadzienie, zalepiaj i formuj kulkę.
  7. Gotowe pyzy gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Smacznego!

pyzy z soczewicą
pyzy z czerwoną soczewicą
pyzy z czerwoną soczewicą
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *