
Pyzy z tofu
Któż nie lubi ziemniaczanych klusek. Takich bez niczego czy też nadziewanych przeróżnymi farszami. Ja lubię zarówno takie na słodko jak i te wytrawne. Moja rodzina też uwielbia wszelkie wyroby kluskopodobne, więc są one mile widziane w naszym domu. Kiedy domownicy po powrocie ze szkoły czy pracy zobaczą cóż jest na obiad, to oczy zaczynają im połyskiwać, a na twarzy maluje się uśmiech 😀 Na blogu jest tylko kilka z kluskowych wyrobów, które poczyniłam w swoim życiu – między innymi Kluski Śląskie i Pyzy z Czerwoną Soczewicą. Myślę, że powinno ich być tutaj zdecydowanie więcej, dlatego tym razem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na Pyzy z Tofu.
Być może takie kluski wydają się pracochłonne i trudne do wykonania, jeśli nigdy ich jeszcze nie robiliście. Owszem czasu trochę potrzeba, jednak trudność jest poniżej średniej, więc jeśli tylko macie czas, to na pewno wyjdzie Wam smaczny obiad.
Pamiętam z lat dziecięcych jak mama robiła pyzy z mięsem i tak sobie pomyślałam, że te z soczewicą są przepyszne, ale chciałabym zrobić coś całkiem innego. Jednak dalej mającego w sobie sporo białka, a dodatkowo doprawionego trochę jak te pyzy z mięsem. W wyniku czego postanowiłam spróbować z tofu i okazało się, że był to świetny wybór. Pyzy wyszły bardzo smaczne, więc zagoszczą w naszym menu na stałe 😉
Jeśli też lubicie pyzy, to te nie powinny Was zawieść. Oczywiście możecie je doprawić również po swojemu. Tak naprawdę można im nadać każdego smaku, a ten farsz to tylko baza. Za jakiś czas pomyślę jeszcze nad jakimś innym, więc bądźcie czujni ;-D
Przepis oczywiście jak zawsze jest bezglutenowy i wegański.
Pyzy z tofu
Składniki na pyzy:
- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Składniki na farsz:
- 100 g cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek
- 60 g marchewki
- 20 g selera
- 180 g tofu naturalnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
- cebula
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ugotowane i odcedzone ziemniaki utłucz i odstaw do wystudzenia.
- W między czasie przygotuj farsz.
- Na łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę, pod koniec dodaj czosnek.
- Pieczarki zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej i dodaj do cebuli.
- Kiedy pieczarki lekko zmiękną, dodaj startą na drobnej tarce jarzynowej marchew i seler.
- Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie i duś przez ok 10 minut do czasu aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodaj pokruszone tofu, przyprawy i sos sojowy.
- Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Wystudzone ziemniaki podziel na 4 części i wyjmij jedną z nich.
- W miejsce wyjętej części wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć wszystko (razem z wyjętą częścią) na jednolite ciasto.
- Z powstałego ciasta odrywaj po kawałku, formuj mały placek, nakładaj farsz, zalep i formuj kulkę.
- Gotowe pyzy gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z zeszkloną na oleju cebulką.
Smacznego!





Interesujące wege pyzy 🙂