• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Seleryba po Grecku

Seleryba po Grecku

Ryba po grecku to danie, które od parudziesięciu lat pojawia się na Wigilijnym stole i stało się już wręcz tradycją. Na blogu wegańskim oczywiście nie podam przepisu na rybę, tylko na rybę z selera, a jeszcze dokładniej jest to Seleryba po Grecku.

Kiedyś nie lubiłam Ryby po Grecku, jednak kiedy zaczęłam ją robić sama, zaczęła mi smakować, a może po prostu do niej dorosłam. Mimo wszystko nigdy nie lubiłam smażenia ryb, tego chlapiącego tłuszczu i palącej się mąki, no i zapachu oczywiście. Od kiedy mam oczyszczacz powietrza, który zwiększa swe obroty nawet przy smażeniu naleśników, nie chcę sobie nawet wyobrażać jak wysokie zanieczyszczenie pokazywałby przy smażeniu ryby.

Może po tym co zaraz napiszę, pomyślicie sobie, że jestem dziwna, ale… ja nie lubię selera. No nie lubię i już, nie odpowiada mi jego smak. Jak to się stało, że podaję Wam przepis na seler w roli głównej? Ponieważ mimo tego, że nie lubię tego nieszczęsnego selera, to ciągle daję mu szansę. Wykorzystuję go do różnych potraw, gdzie nie gra pierwszych skrzypiec, a nadaje smaku, którego nie da się zastąpić niczym innym. Kiedy zdarza się w restauracji, że do dania głównego dostaję surówkę z selera, to też ją wcinam mimo wszystko. Chyba staram się go kochać jak takie niesforne dziecko, na które z chęcią by się nakrzyczało i pogoniło gdzie pieprz rośnie, a mimo wszystko przytula się je mocno i mówi, że wszystko będzie dobrze. Tutaj już zaczyna się robić trochę dziwnie, więc chyba czas przejść do przepisu 😉

Seler w Sosie Greckim

Podaję Wam przepis na seler w sosie greckim, który bardzo mi smakuje. Seler, tak samo jak ryba, po paru godzinach przechodzi smakiem sosu i nie ma już tego swojego intensywnego smaku. Dzięki wodorostom nori, nabiera rybnego posmaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście go w tej postaci, to dajcie mu szansę. Skoro nawet mi smakuje, to Wam też może.

Sos grecki podaję taki jaki robiłam zawsze do ryby. Zazwyczaj robi się go z cebulą, ale tutaj też dobrałam się cudownie z mężem, który nie lubi cebuli i ze względu na niego od zawsze zamiast cebuli używam por. Jak dla mnie taki sos z porem jest nawet lepszy.

Seleryba po Grecku

Składniki Seleryby:
  • Seler (okaz około 1 kg)
  • Opakowanie wodorostów nori
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 100 g napoju sojowego + do namoczenia
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej

Sos grecki:
  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ok 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz, odrobina ksylitolu/etytrytolu; do smaku

Przygotowanie seleryby:
  1. W garnku zagotuj bulion razem z sosem sojowym, 2 płatami nori, listkami laurowymi, zielem angielskim i kolendrą.
  2. Seler pokrój na 1 cm plastry (w zależności od wielkości selera można go przekroić na przykład na pół i dopiero wtedy w plastry). Następnie włóż go do garnka z bulionem i gotuj około 20 minut aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
  3. Ugotowany seler wyłóż na talerz. Każdy kawałek posól i popieprz.
  4. Nori potnij nożyczkami na paski.
  5. Kawałek selera owiń paskiem nori i włóż na chwilę do miseczki z napojem sojowym. Wystarczy minuta, żeby wodorosty zmiękły i lepiej trzymały się selera.
  6. Następnie maczaj seler w cieście przygotowanym z mąki owsianej i napoju sojowego.
  7. Tak przygotowane kawałki układaj od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie sosu:
  1. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, a por pokrój na talarki.
  2. Por razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklij na łyżce oleju.
  3. Dodaj starte warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat, dopraw solą, pieprzem, papryką i w razie potrzeby słodzikiem.
  5. Ułóż warstwę sosu na dnie głębokiego naczynia, następnie warstwę seleryby, znowu warstwę sosu i tak do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinien być sos.

Seleryba po Grecku
Seleryba po Grecku
Seleryba po Grecku
Seleryba po Grecku
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *