Obiad

Skwarki z tofu
Skwarki, to nie brzmi zbyt wegańsko, ale dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na skwarki z tofu. Można by to nazwać inaczej, ale nie mam pojęcia jak. Tym bardziej, że jest to właśnie taki zamiennik skwarek. Zdrowszy, ale bez przesady, bo jednak smażony i to na tłuszczu. Same smakują bardzo dobrze i moja córka mogłaby zjeść wszystkie sama gdybym jej na to pozwoliła, ale są też świetnym dodatkiem do różnych potraw. Oczywiście pasują do smalczyku wegańskiego jak to skwarki, ale też dodadzą smaku i koloru gniecionym ziemniaczkom czy żurkowi. Można je dorzucić do sałatki, wrapa czy lunchboxu.
Skwarki z tofu
Składniki:
- 80 g wędzonego tofu
- 20 ml oleju
- 1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta czosnku mielonego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w małą kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej olej i dorzuć pokrojone tofu.
- Następnie dodaj sos sojowy, paprykę wędzoną, czosnek i sól.
- Smaż mieszając od czasu do czasu aż tofu się zrumieni.
- Na koniec przełóż skwarki na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.
Smacznego!




1
Tags :
[…] wymieszałam z zeszkloną cebulką, a żeby było jeszcze więcej smaku dorzuciłam skwarki z tofu. […]