• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Sos dyniowo – paprykowy

Sos dyniowo – paprykowy

Jeśli szukacie przepisu na szybki i prosty obiad z użyciem dyni, to dobrze trafiliście. Sos dyniowo – paprykowy, na który znajdziecie przepis poniżej, właśnie taki jest. Potrzebujemy właściwie tylko 4 składniki plus przyprawy. Przyda się też makaron do podania. Robi się go szybko, nie trzeba nic długo gotować, bo dynia potrzebuje niewiele czasu, żeby zmięknąć.

W tym przepisie nie użyłam tłuszczu, a cebulę „zeszkliłam” na wodzie, czyli po prostu smażyłam ją na niewielkiej ilości wody, aż zmięknie. Jeśli woda wyparuje zbyt szybko, to trzeba dolać jeszcze trochę. Tłuszcz oczywiście można dodać, najlepiej do gotowego już sosu – tak będzie o wiele zdrowiej.

Makaron oczywiście jest bezglutenowy. Jaki użyjecie, to oczywiście zależy od Was – najlepiej ulubiony. Może być kukurydziany, ale polecam taki ze strączków, żeby dodać potrawie trochę białka.


Sos dyniowo – paprykowy

Składniki:

  • 500 g dyni (waga bez skórki)
  • 120 g cebuli
  • 300 g podłużnej papryki (użyłam 1 czerwonej i 2 żółtych)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól; do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i „zeszklij” ją na wodzie, razem z przeciśnietym przez praskę czosnkiem.
  2. Dynię i paprykę pokrój, a następnie dodaj do cebuli.
  3. Posól i duś pod przykryciem przez ok 15 minut, aż dynia będzie miekka.
  4. Dodaj przyprawy i zblenduj na gładko.
  5. Podawaj z makaronem.

Smacznego!

Sos dyniowo - paprykowy
Makaron z sosem dyniowo paprykowym
Makaron z sosem dyniowym
Sos dyniowo - paprykowy
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *