Obiad

Sos z kalafiorem
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw i chętnie dodaję go do różnych potraw. Niby takie niepozorne, białe, a jednak ma w sobie smak, który wprowadza wiele do dania. Tym razem dodałam go do sosu, który podałam z makaronem. Sos wyszedł pyszny, choć jest bardzo prosty i przyprawiony jedynie solą. Połączenie wszystkich składników jest na tyle smaczne, że zbędne są inne przyprawy. Ten sos z kalafiorem zawiera w sobie też trochę białka, bo dorzuciłam do niego czerwoną soczewicę. Powiedziałabym, że jest to jedno z tych nieskomplikowanych dań, które robi się w ostatniej chwili, w międzyczasie gotując makaron.
Sos z kalafiorem
Składniki:
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g papryki czerwonej
- 350 g kalafiora
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 40 g czerwonej soczewicy
- sól
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż razem z czosnkiem na łyżce oliwy. Po minucie dolej trochę wody i gotuj aż cebula zmięknie.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
- Kalafior pokrój na różyczki i dodaj do reszty. Przesmaż wszystko chwilę.
- Następnie wlej pomidory, posól i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Soczewicę przepłucz, dodaj do garnka i gotuj kolejne 15 minut.
- Na koniec dopraw solą jeśli trzeba.
- Podawaj na przykład z makaronem.


0
Tags :