
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora, to jedno z moich ulubionych dań, mojego męża również. Pierwszy raz jedliśmy go w restauracji w Gdańsku (jeśli nie znacie, to polecam Manna 68) i choć słyszałam o steku z kalafiora już dużo wcześniej, to nigdy przedtem go sama nie robiłam. Po zjedzeniu raz, drugi, w końcu postanowiłam zrobić swoją wariację na temat pieczonego kalafiora. Przyznam, że od tamtej pory jadamy kalafior w tej postaci dość często, bo oboje go uwielbiamy. Moja wersja oczywiście nie jest tą restauracyjną, którą jadłam, ale myślę, że równie smaczną i chyba trochę mniej tłustą. Choć kalafior ma niewiele kalorii, to stek jak to stek, potraktowany marynatą na bazie oleju zyskuje sporo na kaloryczności.
Kiedy wpiszemy w google hasło “stek z kalafiora”, to ukażą nam się piękne plastry wykrojone ze środkowej części warzywa. Niestety zazwyczaj udaje się wykroić jeden bądź dwa takie steki, a boki kalafiora używa się do innych dań. Mnie spodobał się pomysł w restauracji, gdzie podawano po prostu połowę kalafiora. Jeśli chodzi o wygląd, to oczywiście nie wygląda to już jak stek, ale smak pozostaje cudowny i ja osobiście chyba właśnie wolę zjadać te boki. W domu zazwyczaj wykrawam środkowy plaster na jeden stek dla córki, a boki (które nadal mają kawałek łodygi-to ważne, żeby się nie rozpadły na milion kawałków) zostawiam dla siebie i męża. Wybieram raczej średnie kalafiory, mały można przekroić po prostu na pół, z dużego uda się wykroić dwa środkowe steki.
Z czym podać stek z kalafiora
Ja do mojego steka podaję zazwyczaj hummus z pieczonej papryki i zielone pesto – z pietruszki bądź bazylii, albo mieszanki ziół, zależy co mam akurat pod ręką. Do tego przy okazji grzejącego się piekarnika, często piekę też ziemniaki. Dorzucam też jakieś podsmażone tofu w marynacie bądź wędzone. Czasem piekę pieczarki czosnkowe, a jeśli akurat mam, to podsmażam na szybko trochę boczniaków z przyprawami i sosem sojowym. Jest wtedy kilka smaków, które pysznie się łączą i sprawiają, że robi się miło 😉
Stek z kalafiora
Składniki:
- kalafior
Składniki marynaty:
- 40 ml oleju
- łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- 20 ml soku z cytryny
Opcjonalnie:
Przygotowanie:
- Kalafior pokrój w grube plastry (tak, żeby każdy miał w sobie część łodygi).
- Steki z kalafiora ułóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku i energicznie wstrząśnij, aż do uzyskania gęstego sosu.
- Marynatą dokładnie posmaruj kalafior – najlepiej pędzelkiem kuchennym.
- Zostaw trochę marynaty na później.
- Kalafior wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około godziny.
- W połowie pieczenia posmaruj kalafior resztką marynaty.
- Jeśli podczas pieczenia wytworzą się soki, to również możesz posmarować nimi piekący się kalafior.
- Upieczony kalafior możesz podać z paprykowym hummusem, bazyliowym lub pietruszkowym pesto, boczniakami i pieczonymi ziemniaczkami
Smacznego!





