
Strucla makowa
Uwielbiam makowce. Kiedyś na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc zawsze piekłam mój ulubiony krucho drożdżowy makowiec zawijany. Niestety nie był on ani wegański ani bezglutenowy. W ostatnie Boże Narodzenie upiekłam Makowiec na kruchym cieście, bo taki zawijany wydawał mi się zbyt skomplikowany. O ile z takim zwykłym glutenowym ciastem drożdżowym zawsze dogadywałam się dobrze, nie tylko w ciastach, ale też chlebach, bułkach czy słodkich bułeczkach, o tyle bezglutenowe ciasto drożdżowe, nie jest taką prostą sprawą. Jednak przyszedł czas i na ten eksperyment. Bardziej niż makowiec pasuje mi tutaj nazwa strucla makowa czy strudel, bo kojarzy mi się z cienkim ciastem mocno wypełnionym nadzieniem – takim właśnie rozpłaszczonym, a nie okrągłym jak typowy makowiec.
Jeśli chodzi o smak, to dla mnie jest pyszny. Tak dawno już nie jadłam zawijanego makowca, za którym wręcz szaleję, że byłam w siódmym niebie mogąc zjeść coś co go przypomina. Wyszedł nie za słodki, bo tak chciałam, ale oczywiście jeśli ktoś lubi bardzo słodko, to można dopasować pod swoje kubeczki smakowe – wystarczy dosłodzić masę makową w trakcie gotowania. Bezglutenowe ciasto, którego tu użyłam smakuje dość dobrze i mnie zadowala, jednak będę eksperymentować dalej, może kiedyś trafię na lepsze i wtedy na pewno się z Wami tym podzielę. W przeciwieństwie do ciasta glutenowego, tego nie zagniatamy, ponieważ jest zbyt lepkie. Lukier zrobiłam ze zmielonego na puder erytrytolu – nie smakuje on jak ten z cukru, bo pozostawia te uczucie zimna w ustach, ale spisuje się dobrze jako zamiennik. Jednak można ciasto polać polewą czekoladową i też będzie dobre, a może nawet lepsze, spróbuję następnym razem.
Zawinięty już makowiec ostrożnie owinęłam w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie pękło w trakcie pieczenia, tak zawsze robiłam też z moimi glutenowymi makowcami i ten patent sprawdzał się znakomicie.
Strucla makowa
Masa makowa:
- 200 g maku mielonego
- 10 g mielonego siemienia lnianego
- 50 ml syropu klonowego
- 550 ml napoju sojowego
- 20 ml rumu
- 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 20 g płatków migdałowych
- 20 g orzechów włoskich
- 60 g żurawiny
- 20 g erytrytolu
- 15 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Ciasto:
- 240 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 115 ml napoju sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 20 g oleju kokosowego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki ryżowej
- 30 g mąki owsianej
- 40 g erytrytolu
- 10 g siemienia lnianego
- saszetka suszonych drożdży (7g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Lukier:
- 50 g erytrytolu zmielonego na puder
- sok z cytryny
- woda
Przygotowanie masy makowej:
- Do garnka wsyp mak, siemię lniane, erytrytol, wlej napój sojowy, syrop klonowy i rum.
- Orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka razem z resztą bakalii i olejem kokosowym.
- Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez 30 minut.
- Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu migdałowego.
- Odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie ciasta:
- Ziemniaki ugotuj, ugnieć i odstaw do wystudzenia.
- W rondelku lekko podgrzej napój sojowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Odstaw.
- W misce wymieszaj mąki, siemię lniane, erytrytol, proszek do pieczenia, drożdże i sól.
- Następnie dodaj ziemniaki, zawartość rondelka i pastę waniliową.
- Wymieszaj widelcem rozdrabniając dokładnie ziemniaki. Przykryj i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszaj i przełóż na posypany mąką ryżową papier do pieczenia.
- Ciasto rozpłaszcz na cienki prostokąt (w razie potrzeby ręce posypuj mąką ryżową).
- Na ciasto wyłóż masę makową zostawiając margines umożliwiający zalepienie brzegów ciasta. Po zawinięciu, boki ciasta podwiń pod spód.
- Na koniec delikatnie owiń makowiec papierem zostawiając niewielką przestrzeń na wyrośnięcie ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok 70 minut. Po tym czasie odwiń papier i piecz jeszcze 5 minut.
Przygotowanie lukru:
- Erytrytol wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną gorącej wody. Tak by powstał płynny lukier.
- Powstałym lukrem polej wystudzone ciasto. Wierzch dodatkowo możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i ulubionymi orzechami.




