• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Ciasta
Strucla makowa

Strucla makowa

Uwielbiam makowce. Kiedyś na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc zawsze piekłam mój ulubiony krucho drożdżowy makowiec zawijany. Niestety nie był on ani wegański ani bezglutenowy. W ostatnie Boże Narodzenie upiekłam Makowiec na kruchym cieście, bo taki zawijany wydawał mi się zbyt skomplikowany. O ile z takim zwykłym glutenowym ciastem drożdżowym zawsze dogadywałam się dobrze, nie tylko w ciastach, ale też chlebach, bułkach czy słodkich bułeczkach, o tyle bezglutenowe ciasto drożdżowe, nie jest taką prostą sprawą. Jednak przyszedł czas i na ten eksperyment. Bardziej niż makowiec pasuje mi tutaj nazwa strucla makowa czy strudel, bo kojarzy mi się z cienkim ciastem mocno wypełnionym nadzieniem – takim właśnie rozpłaszczonym, a nie okrągłym jak typowy makowiec.

Jeśli chodzi o smak, to dla mnie jest pyszny. Tak dawno już nie jadłam zawijanego makowca, za którym wręcz szaleję, że byłam w siódmym niebie mogąc zjeść coś co go przypomina. Wyszedł nie za słodki, bo tak chciałam, ale oczywiście jeśli ktoś lubi bardzo słodko, to można dopasować pod swoje kubeczki smakowe – wystarczy dosłodzić masę makową w trakcie gotowania. Bezglutenowe ciasto, którego tu użyłam smakuje dość dobrze i mnie zadowala, jednak będę eksperymentować dalej, może kiedyś trafię na lepsze i wtedy na pewno się z Wami tym podzielę. W przeciwieństwie do ciasta glutenowego, tego nie zagniatamy, ponieważ jest zbyt lepkie. Lukier zrobiłam ze zmielonego na puder erytrytolu – nie smakuje on jak ten z cukru, bo pozostawia te uczucie zimna w ustach, ale spisuje się dobrze jako zamiennik. Jednak można ciasto polać polewą czekoladową i też będzie dobre, a może nawet lepsze, spróbuję następnym razem.

Zawinięty już makowiec ostrożnie owinęłam w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie pękło w trakcie pieczenia, tak zawsze robiłam też z moimi glutenowymi makowcami i ten patent sprawdzał się znakomicie.


Strucla makowa

Masa makowa:

  • 200 g maku mielonego
  • 10 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 550 ml napoju sojowego
  • 20 ml rumu
  • 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 20 g płatków migdałowych
  • 20 g orzechów włoskich
  • 60 g żurawiny
  • 20 g erytrytolu
  • 15 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Ciasto:

  • 240 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 115 ml napoju sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 20 g oleju kokosowego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki owsianej
  • 40 g erytrytolu
  • 10 g siemienia lnianego
  • saszetka suszonych drożdży (7g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Lukier:

  • 50 g erytrytolu zmielonego na puder
  • sok z cytryny
  • woda

Przygotowanie masy makowej:

  1. Do garnka wsyp mak, siemię lniane, erytrytol, wlej napój sojowy, syrop klonowy i rum.
  2. Orzechy włoskie pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka razem z resztą bakalii i olejem kokosowym.
  3. Gotuj na małym ogniu, często mieszając przez 30 minut.
  4. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu migdałowego.
  5. Odstaw do przestudzenia.

Przygotowanie ciasta:

  1. Ziemniaki ugotuj, ugnieć i odstaw do wystudzenia.
  2. W rondelku lekko podgrzej napój sojowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Odstaw.
  3. W misce wymieszaj mąki, siemię lniane, erytrytol, proszek do pieczenia, drożdże i sól.
  4. Następnie dodaj ziemniaki, zawartość rondelka i pastę waniliową.
  5. Wymieszaj widelcem rozdrabniając dokładnie ziemniaki. Przykryj i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszaj i przełóż na posypany mąką ryżową papier do pieczenia.
  7. Ciasto rozpłaszcz na cienki prostokąt (w razie potrzeby ręce posypuj mąką ryżową).
  8. Na ciasto wyłóż masę makową zostawiając margines umożliwiający zalepienie brzegów ciasta. Po zawinięciu, boki ciasta podwiń pod spód.
  9. Na koniec delikatnie owiń makowiec papierem zostawiając niewielką przestrzeń na wyrośnięcie ciasta.
  10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok 70 minut. Po tym czasie odwiń papier i piecz jeszcze 5 minut.

Przygotowanie lukru:

  1. Erytrytol wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną gorącej wody. Tak by powstał płynny lukier.
  2. Powstałym lukrem polej wystudzone ciasto. Wierzch dodatkowo możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i ulubionymi orzechami.

Strucla makowa
Strucla makowa
Strucla makowa
Strucla makowa
Strucla makowa
Bezglutenowy makowiec
Strucla makowa
Bezglutenowy makowiec zawijany
Strucla makowa
Wegański makowiec zawijany
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *