
Szybki sos pomidorowy do pizzy
Nie da się ukryć, że pizza bez sosu to już nie ta sama pizza. Niby niepozorny dodatek, a nadaje jej wiele smaku i podkręca smak dodatków. Sprawia, że pizza nie jest wysuszona, a dzięki przyprawom w nim zawartym staje się bardziej aromatyczna. W ostatnim czasie można spotkać coraz więcej kombinacji na temat sosów na pizzy, jednak wciąż niezmiennie najpopularniejszy jest sos pomidorowy. Sos można zrobić ze świeżych pomidorów lub takich z puszki. Jednak ja dzisiaj mam dla Was przepis na szybki sos pomidorowy do pizzy.
Jak zrobić szybki sos pomidorowy do pizzy?
Wiadomo jak to bywa, nie zawsze mamy czas na robienie sosu ze świeżych pomidorów. Czasem może nam się zwyczajnie nie chcieć. Do zrobienia szybkiego sosu do pizzy używam koncentratu pomidorowego. Czasem mieszam koncentrat pół na pół z dobrym jakościowo ketchupem, ale czy Wy tak zrobicie, to już Wasz wybór. Bardzo ważne w sosie są przyprawy. Same pomidory się tutaj nie sprawdzą, trzeba je dobrze przyprawić, żeby finalnie pizza była smaczna i aromatyczna. W zależności od tego jakie smaki lubicie można użyć innych, ulubionych przypraw. Jeśli chcecie pizzę na ostro, to i sos odpowiednio przyprawcie dodając na przykład chili. Ja podaję Wam mój ulubiony zestaw przypraw.
Po wymieszaniu wszystkich składników sos trzeba chwilkę podgotować cały czas mieszając, żeby przyprawy oddały mu swój smak. To wszystko. W kilka chwil powstanie sos, który jest smaczny i sprawi, że Wasza pizza również taka będzie.
Nie przedłużając zapraszam Was po szybki przepis na sos pomidorowy do pizzy 🙂
Jeśli poszukujecie przepisu na bezglutenowe ciasto do pizzy, to zapraszam tutaj.
Sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 90 g wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki erytrytolu (lub innego słodzidła)
Przygotowanie:
- W rondelku wymieszaj koncentrat z wodą.
- Wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj.
- Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 5 minut.
- Spróbuj sosu i sprawdź czy nie jest zbyt kwaśny lub za mało słony, dopraw do smaku jeśli trzeba.
Smacznego!


