
Szybkie Curry z Ciecierzycy
Curry zawsze jest dobre. Od lat robię takie z kalafiora, nie byłam jeszcze wtedy weganką ani nawet nie myślałam, żeby być. Curry z ciecierzycy, z dynią czy batatem zaczęłam robić już jako weganka, jednak nie o tych przepisach dziś będzie, a o tym na szybkie curry z ciecierzycy. Każdemu zdarzają się dni, kiedy nie ma wiele czasu na przygotowanie obiadu albo po prostu nie zawsze musi się nam chcieć. Dlatego takie dania jak te są w porządku i powinno być ich dużo więcej w naszych zasobach.
Co prawda w tym przepisie używam ciecierzycy, która wymaga namoczenia wieczór wcześniej i ugotowania, więc trzeba zaplanować to z wyprzedzeniem. Jednak taka ciecierzyca po ugotowaniu może stać w lodówce przez kilka dni i możemy ją używać do różnych przepisów. Ciecierzycy z puszki czy słoika zwyczajnie nie lubię, ma dla mnie dziwny posmak, który psuje mi przyjemność z jedzenia. Oczywiście jeśli wolicie możecie użyć ciecierzycę z puszki, wtedy będzie szybciej.
Szybkie Curry z Ciecierzycy
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy
- 100 g cebuli
- 1,5 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- 400 ml mleczka kokosowego (według mnie najlepsze jest Real Thai)
- puszka pomidorów
- 2 łyżi sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz na noc, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj gorczycę i przesmaż jeszcze minutę.
- Następnie przygotuj na spodeczku cynamon, kumin, kurkumę, chili. Dodaj do cebuli i smaż mieszając przez ok 20 sekund.
- Wlej mleczko kokosowe, pomidory, syrop klonowy, sos sojowy i wsyp sól.
- Kiedy wszystko zacznie wrzeć gotuj jeszcze ok 15 minut, aż sos się zagęści.
- Dodaj ciecierzycę, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą.

