• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tarty. Zawsze lubiłam, szczególnie takie z warzywami. Robiłam je nie będąc jeszcze weganką, ale były one co najwyżej wegetariańskie, bo używałam jajek, śmietany i sera żółtego. Jak się okazuje taką tartę, wcale nie gorszą i do tego jeszcze bezglutenową, da się zrobić bardzo prosto. Tarta z warzywami z tego przepisu gości na moim stole kilka razy w roku. Być może wyda się to nie zbyt często, ale biorąc pod uwagę, że nie gotuję kilku potraw na krzyż i nie powtarzam ich co tydzień, to jak na mnie jest to często 🙂

Tarta z warzywami brzmi trochę ogólnie, ponieważ możliwości jest wiele i ciężko jest domyśleć się co właściwie w niej jest. Prawdą jest, że kombinacja warzyw jaką tu podałam jest przykładowa i można do niej użyć innych swoich ulubionych – dopasowując wielkość kawałków do czasu obróbki termicznej. Nie polecam wrzucania na przykład całej marchewki 😉 Moja ulubiona tarta niewegańska zawierała właśnie brokuł, paprykę i fasolkę szparagową. Tak też jest i w tej tarcie z małymi dodatkami.

Taka tarta z warzywami i ogólnie wszelkiego rodzaju tarty są bardzo fajną sprawą. Można je podać na obiad i zjeść bez niczego, jeśli nie chce nam się kombinować lub nie mamy po prostu czasu. Na drugi dzień można też zabrać ze sobą kawałek do lunch boxa, ponieważ dobrze się przechowuje. Można zabrać na piknik, bo czemu nie, a nawet podać gościom na imprezie.


Tarta z warzywami

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 – 115 ml napoju sojowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g sparzonego brokułu
  • 70 g oliwek zielonych lub czarnych
  • 100 g czerwonej papryki
  • 70 g czerwonej cebuli
  • 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)

Masa:

  • 300 g tofu naturalnego
  • 300 ml napoju sojowego
  • 10 g nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 10 g siemienia lnianego
  • 10 g mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • Duży pomidor (do ułożenia na wierzchu)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć.
  2. Gotowym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 26 cm i ponakłuwaj dno widelcem.
  3. Zapiecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. Wszystkie składniki masy zblenduj do jednolitej konsystencji.
  5. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i sparz wrzątkiem na sitku.
  6. Oliwki i fasolkę pokrój na pół, a cebulę i paprykę w kosteczkę.
  7. Następnie warzywa dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
  8. Całość przełóż na podpieczony wcześniej spód.
  9. Na koniec ułóż na wierzchu pokrojonego w plastry pomidora.
  10. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Smacznego!

Tarta z warzywami
Tarta warzywna
Tarta z warzywami
Bezglutenowa tarta z warzywami
Tarta wegańska
Smakowity kęs
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *