
Trufle piernikowe
Te trufle piernikowe robiłam na klasową wigilię mojej córki. Nie wiedziałam za bardzo co z nich wyjdzie, ale wiedziałam, że muszę poza pierniczkami zrobić coś co mogłaby na niej zjeść. Ponieważ jak nie trudno się domyśleć jest jedyną weganką w klasie – co mam nadzieję z biegiem czasu naturalnie się zmieni – tak sobie tylko marzę 😉
Tak więc, zrobiłam te trufle i okazało się, że wyszły pyszne. Robiłam je potem jeszcze specjalnie na święta. Okazało się, że smakiem mi coś przypominają. Na początku nie wiedziałam co, ale dość szybko rozszyfrowałam tę zagadkę. Pamiętacie te pierniczki serduszka z marmoladą/powidłami w środku, polane czekoladą? Chyba Toruńskie, tak mi się wydaje. Tak, to właśnie ten smak mi przypominają. Tylko tutaj wszystko jest już pomieszane z tą marmoladą – co zawdzięczamy zapewne daktylom (mąż mi przytaknął, więc nie jestem w tym sama). Zapewne rodzaj użytej przyprawy piernikowej też ma tu znaczenie. Ważna jest oczywiście też dobrej jakości czekolada, która tutaj robi robotę i całkowicie zmienia smak kuleczek.
To miłe smakowe zaskoczenie-oczywiście konsystencja kuleczek jest całkowicie inna niż pierniczków. Sama ostatnio te pierniki jadłam pewnie z 10 lat temu, więc też proszę się nie nastawiać na trufle o smaku i konsystencji pierniczków Toruńskich. To po prostu trufle piernikowe, a te kilka zdań wyżej, to tylko moje prywatne przemyślenia 😉 Z tym Was zostawiam i zachęcam do wypróbowania ;-D
Trufle piernikowe
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli
- 200 g prażonych orzechów laskowych
- 150 g płatków owsianych
- 40 g nasion konopi
- 40 g przyprawy do piernika
- 10 g gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 64% kakao)
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
- Do malaksera wsyp orzechy laskowe i je rozdrobnij.
- Dodaj płatki owsiane, nasiona konopi, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie zmiksuj.
- Odcedź daktyle, dodaj do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę (trzeba kilka razy przemieszać miedzy miksowaniem).
- Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można wstawić je do lodówki na godzinkę).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Każdą kuleczkę maczaj w czekoladzie* i układaj na papierze do pieczenia.
- Czekoladki odstaw do zastygnięcia.
*pomocne będą dwa widelce
Smacznego!


