• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Kuchnia Polska
Wegańska babka ziemniaczana

Wegańska babka ziemniaczana

Wegańska babka ziemniaczana czy też babka kartoflana, kugiel, rejbak, blaszak, kartoflarz, tarciuch, … Nazw jest tak wiele jak Polska długa i szeroka. Każdy region ma na to danie swoją nazwę i nierzadko uważa je za swoje danie regionalne. Ja pochodzę z Kurpi i u nas jest to rejbak bądź kugiel. W Supraślu na Podlasiu organizowane są nawet mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej.

Choć nazw jest wiele, to podstawą wszędzie są ziemniaki i dodatek tłustego mięsa, kiełbas, boczku, słoniny. W wegańskiej i bezglutenowej wersji poza mięsnymi dodatkami pomijamy też jajka i mąkę pszenną.

Babka jest pyszna na ciepło zaraz po upieczeniu, ale smakuje też dobrze drugiego i trzeciego dnia odsmażona na patelni. Sama nawet nie wiem czy nie lepiej. Robiliśmy tak kiedy byłam dzieckiem i tak robię również teraz, bo kugla zawsze piecze się więcej niż na jeden obiad.

Tradycyjnie trze się ziemniaki na drobnej tarce, co jest czasochłonne, ale w dzisiejszej kuchni większość z nas ma pomocników, którzy w kilka sekund wykonają za nas te najbardziej żmudne zadania. Nie inaczej może być w tym przypadku, dzięki czemu przygotowanie kugla zajmie niewiele czasu w porównaniu do tego jaki zajmowało to naszym mamom czy babciom.

Jako dziecko często jadałam ją samą, ale pamiętam też, że bardzo smakowała mi z sosem pieczarkowym, czasem podaje się ją ze śmietaną. Jeśli chodzi o surówki, to najlepiej smakuje z taką z kiszonej kapusty. Ja niestety tym razem nie miałam i bardzo mi jej brakowało do kompletu.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną z pieczarkami, która po upieczeniu wychodzi zwarta i dobrze się kroi, a do tego oczywiście dobrze smakuje.

Babka Ziemniaczana z Pieczarkami

Składniki:
  • 200 g cebuli
  • 100 ml oleju
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 g mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka soli (solidna)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  1. Olej wlej na patelnię i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do czasu aż z pieczarek odparuje woda.
  3. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Do ziemniaków dodaj zawartość patelni, mąkę z komosy ryżowej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne 30x20cm natrzyj olejem i przelej do niego całą ziemniaczaną masę, na koniec wyrównaj wierzch (można też użyć metalowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
  6. Piecz w 180 stopniach przez 1h do 1h i 20 minut. Wierzch powinien być dobrze zapieczony.

Smacznego!

Babka Ziemniaczana z Pieczarkami
Wegańska Babka Ziemniaczana z Pieczarkami
Babka Ziemniaczana z Pieczarkami
Wegańska Babka Ziemniaczana z Pieczarkami
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *