
Wegańska babka ziemniaczana
Wegańska babka ziemniaczana czy też babka kartoflana, kugiel, rejbak, blaszak, kartoflarz, tarciuch, … Nazw jest tak wiele jak Polska długa i szeroka. Każdy region ma na to danie swoją nazwę i nierzadko uważa je za swoje danie regionalne. Ja pochodzę z Kurpi i u nas jest to rejbak bądź kugiel. W Supraślu na Podlasiu organizowane są nawet mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej.
Choć nazw jest wiele, to podstawą wszędzie są ziemniaki i dodatek tłustego mięsa, kiełbas, boczku, słoniny. W wegańskiej i bezglutenowej wersji poza mięsnymi dodatkami pomijamy też jajka i mąkę pszenną.
Babka jest pyszna na ciepło zaraz po upieczeniu, ale smakuje też dobrze drugiego i trzeciego dnia odsmażona na patelni. Sama nawet nie wiem czy nie lepiej. Robiliśmy tak kiedy byłam dzieckiem i tak robię również teraz, bo kugla zawsze piecze się więcej niż na jeden obiad.
Tradycyjnie trze się ziemniaki na drobnej tarce, co jest czasochłonne, ale w dzisiejszej kuchni większość z nas ma pomocników, którzy w kilka sekund wykonają za nas te najbardziej żmudne zadania. Nie inaczej może być w tym przypadku, dzięki czemu przygotowanie kugla zajmie niewiele czasu w porównaniu do tego jaki zajmowało to naszym mamom czy babciom.
Jako dziecko często jadałam ją samą, ale pamiętam też, że bardzo smakowała mi z sosem pieczarkowym, czasem podaje się ją ze śmietaną. Jeśli chodzi o surówki, to najlepiej smakuje z taką z kiszonej kapusty. Ja niestety tym razem nie miałam i bardzo mi jej brakowało do kompletu.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną z pieczarkami, która po upieczeniu wychodzi zwarta i dobrze się kroi, a do tego oczywiście dobrze smakuje.
Babka Ziemniaczana z Pieczarkami
Składniki:
- 200 g cebuli
- 100 ml oleju
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 kg ziemniaków
- 50 g mąki z komosy ryżowej
- 1 łyżka soli (solidna)
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Olej wlej na patelnię i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
- Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do czasu aż z pieczarek odparuje woda.
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce.
- Do ziemniaków dodaj zawartość patelni, mąkę z komosy ryżowej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne 30x20cm natrzyj olejem i przelej do niego całą ziemniaczaną masę, na koniec wyrównaj wierzch (można też użyć metalowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piecz w 180 stopniach przez 1h do 1h i 20 minut. Wierzch powinien być dobrze zapieczony.
Smacznego!

