
Wegańska biała kiełbasa
Zbliża się Wielkanoc, gdzie poza jajkami królują też kiełbasy nie tylko w święconce, ale i w zupie. Wegańską “kiełbasę” można kupić już dosyć łatwo. Pomijając jej wątpliwy skład, to jest to możliwe już w wielu marketach. Jednak kupić kiełbasę wegańską i do tego bezglutenową, to już nie lada wyczyn i osobiście jeszcze się nie spotkałam. Dlatego zamiast poszukiwać polecam Wam zrobić ją samemu w domu, z pewnych składników, zdrową i smaczną. Nie potrzebujemy wcale wielu składników i nadprzyrodzonych zdolności, żeby taką stworzyć. Taka wegańska biała “kiełbasa” poleca się do żurku bezglutenowego, ale też do wrapów, sałatek i do przekąszenia.
Przyznam, że do żadnej innej potrawy nie dodawałam tak dużej ilości gałki muszkatołowej, jednak tutaj jest taka potrzeba. W każdym razie nie jest to pomyłka w przepisie i nie bójcie się tego zrobić 😉
Wegańska biała kiełbasa
Składniki:
- 250 g suchej fasoli (ok 550 g po ugotowaniu)
- 130 g tofu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 25g mąki ryżowej
- 90 ml oleju
- 1+1/4 łyżki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- około 2 łyżeczki soli
- 25 ml wody
- opcjonalnie majeranek
Przygotowanie:
- Fasolę namocz na w wodzie przez minimum 8 godzin. Ugotuj do miękkości.
- Jeszcze ciepłą fasolę zblenduj z olejem, przyprawami i posiekanym czosnkiem.
- Następnie dodaj obie mąki, wodę i wyrób całość ręką. Odstaw na 15 minut.
- Przygotuj papier do pieczenia pocięty na kwadraty o boku 20 cm.
- Masę podziel na porcje po ok 70 g. Formuj z nich ruloniki o długości około 11 cm i zawijaj w papier jak cukierka.
- Gotuj w garnku przeznaczonym do gotowania na parze przez 20 minut.
- Pozostaw w papierkach do wystudzenia.
Smacznego!



[…] . Na blogu znajdziecie przepis na wegańską białą “kiełbasę”. […]