• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Kuchnia Polska
Wegańska biała kiełbasa

Wegańska biała kiełbasa

Zbliża się Wielkanoc, gdzie poza jajkami królują też kiełbasy nie tylko w święconce, ale i w zupie. Wegańską “kiełbasę” można kupić już dosyć łatwo. Pomijając jej wątpliwy skład, to jest to możliwe już w wielu marketach. Jednak kupić kiełbasę wegańską i do tego bezglutenową, to już nie lada wyczyn i osobiście jeszcze się nie spotkałam. Dlatego zamiast poszukiwać polecam Wam zrobić ją samemu w domu, z pewnych składników, zdrową i smaczną. Nie potrzebujemy wcale wielu składników i nadprzyrodzonych zdolności, żeby taką stworzyć. Taka wegańska biała “kiełbasa” poleca się do żurku bezglutenowego, ale też do wrapów, sałatek i do przekąszenia.

Przyznam, że do żadnej innej potrawy nie dodawałam tak dużej ilości gałki muszkatołowej, jednak tutaj jest taka potrzeba. W każdym razie nie jest to pomyłka w przepisie i nie bójcie się tego zrobić 😉


Wegańska biała kiełbasa

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli (ok 550 g po ugotowaniu)
  • 130 g tofu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 25g mąki ryżowej
  • 90 ml oleju
  • 1+1/4 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • około 2 łyżeczki soli
  • 25 ml wody
  • opcjonalnie majeranek

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz na w wodzie przez minimum 8 godzin. Ugotuj do miękkości.
  2. Jeszcze ciepłą fasolę zblenduj z olejem, przyprawami i posiekanym czosnkiem.
  3. Następnie dodaj obie mąki, wodę i wyrób całość ręką. Odstaw na 15 minut.
  4. Przygotuj papier do pieczenia pocięty na kwadraty o boku 20 cm.
  5. Masę podziel na porcje po ok 70 g. Formuj z nich ruloniki o długości około 11 cm i zawijaj w papier jak cukierka.
  6. Gotuj w garnku przeznaczonym do gotowania na parze przez 20 minut.
  7. Pozostaw w papierkach do wystudzenia.

Smacznego!

Wegańska biała kiełbasa
Wegańska biała kiełbasa
Wegańska biała kiełbasa
Wegańska biała kiełbasa
Wegańska biała kiełbasa
Bezglutenowa kiełbaska
1

1 thought on “Wegańska biała kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *