• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Przepisy
Wegańska bita śmietana kokosowa

Wegańska bita śmietana kokosowa

Bita śmietana, to dodatek do wielu deserów, ciast i tortów. W diecie wegańskiej rezygnujemy oczywiście z produktów mlecznych, niestety często rezygnując również ze swoich ulubionych deserów. Okazuje się, że tradycyjną bitą śmietanę możemy zastąpić jej roślinnym odpowiednikiem z kokosa. Smak oczywiście nie będzie ten sam, ale wegańska bita śmietana kokosowa ma również smaczny, lekko kokosowy i naturalnie lekko słodki smak. Kokos jest tłustym orzechem, a powstały z niego napój, tłusty tak jak krowie mleko. Dzięki czemu z gęstej części, tak jak i ze śmietany zebranej z mleka, da się ubić lekki krem.

Jakie mleczko kokosowe wybrać?

Nie każda śmietanka kokosowa się ubije. Mleko z kartonika się tutaj nie sprawdzi. Do ubicia używamy mleka kokosowego w puszce. Musi to być mleczko o bardzo dużej zawartości tłuszczu, najlepiej powyżej 85 procent. Powinno być dobrze schłodzone w lodówce, przez co najmniej 24 godziny. Niestety nie każde mleczko spełniające te warunki się ubije. Osobiście zawsze wybieram mleko kokosowe z najprostszym składem – kokos plus woda – i takie Wam polecam do wszelkich przepisów. Niestety takie mleczka zazwyczaj się nie ubijają. Dlatego do takich wyjątkowych okazji wybieram mleczko z “dodatkami”.

Aktualnie moim numerem jeden do ubijania jest FRESHONA z Lidla. Nie jest to żadna reklama, piszę to za darmo ;-D (Jeśli macie jakieś inne sprawdzone, to piszcie).

Jak ubić śmietankę kokosową?

Schłodzone mleczko kokosowe należy tworzyć i ostrożnie zebrać z niego gęstą część, czyli naszą śmietankę do ubijania. W mleczku z Lidla, które Wam polecam jest to praktycznie cała puszka, zostaje niewiele wody kokosowej na samym dnie. Jest to spory plus, bo z jednej puszki będziemy mieli więcej bitej śmietany.

Kiedy mamy już śmietankę, to możemy ją ubić z pastą waniliową, dodać trochę słodzika w pudrze (ja używam erytrytol zmielony w młynku do kawy). I tak możemy to zostawić. Jednak jeśli zależy nam na stabilności, na tym, żeby udekorowany deser nie rozpłynął się zbyt szybko, to dobrze dodać tutaj stabilizator. Takim stabilizatorem i gwarantem tego, że udekorowane babeczki przetrwają bez drgnięcia kilka dni w lodówce, a wystawione na stół, będą dzielnie trzymały swoją formę jest Śmietanex czy też Śmietan fix (ja używam tego pierwszego). W ich składzie jest skrobia, która wszystko stabilizuje. Nie wiem jak Wy, ale ja do takiej zwykłej śmietany lata temu też to dodawałam, żeby się ładnie trzymała. Niestety te produkty mogą zawierać gluten, wiec przy celiakii odpadają, ale jeśli masz nietolerancję glutenu, to nie zaszkodzą.

Taką śmietankę bardzo łatwo wyciska się z rękawa. Przy użyciu tylek cukierniczych powstają piękne, czyste wzorki, które się nie rozmywają, a trzymają się tak jak zostały wyciśnięte.

Jak zrobić kolorową wegańską bitą śmietanę?

Czasem potrzebujemy czegoś więcej niż tylko białej bitej śmietany. Szczególnie kiedy chcemy ozdobić nią babeczki czy tort. Dla nas może i tort by mógł pozostać biały, ale jeśli jest dla dziecka, to będzie dużo bardziej szczęśliwe, jeśli jego tort będzie kolorowy. Mimo, że smak będzie taki sam, to będzie smakował o wiele bardziej 😉 Polecam użycie barwników w żelu, takie w płynie mogą wpłynąć na konsystencję śmietany i sprawić, że nie będzie tak dobrze się trzymała. Najlepiej oczywiście wybrać jakieś z naturalnym składem, ale to już zależy od Was. Koniecznie zwróćcie uwagę czy są wegańskie.

Myślę, że najistotniejsze sprawy mamy już wyjaśnione, więc przechodzimy do przepisu 🙂

Dodam jeszcze tylko, że moja córeczka uwielbia babeczki z tą bitą śmietanką, tak samo jak my z mężem 🙂

Wegańska bita śmietana kokosowa

Składniki:

  • gęsta część z puszki mleczka kokosowego (polecam Freshona z Lidla – śmietanki wychodzi około 350g)
  • 1-2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 35 g erytrytolu pudru
  • 1,5 opakowania Śmietanex
  • ewentualnie: barwnik w żelu lub proszku

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj erytrytol i śmietanex (plus ewentualnie barwnik w proszku).
  2. Mleczko kokosowe przełóż do większej miski razem z pastę waniliową.
  3. Ubij śmietankę stopniowo zwiększając obroty miksera ręcznego z niskich do wysokich.
  4. Następnie wsyp zawartość małej miseczki i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Jeśli używasz barwnika w żelu możesz go teraz dodać i zmiksować jeszcze raz.
  6. Gotową śmietankę możesz rozsmarować lub wyciskać przy użyciu rękawa cukierniczego.

Smacznego!

Wegańska bita śmietana kokosowa
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *