• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Sałatki i Surówki
Wegańska sałatka jarzynowa

Wegańska sałatka jarzynowa

Wegańska sałatka jarzynowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie od kiedy pamiętam, to jest nieodzowny element świąt. Święta bez tej sałatki, to nie są już prawdziwe święta. Czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie, to po prostu musi być też i jarzynowa, która musi mieć też swój określony smak. Chyba żadnego innego dania nigdy nie próbuje cała rodzina, żeby określić czy smak to już jest ten czy jeszcze nie ten. Czy dodać jeszcze musztardy, pora czy może ogórka kiszonego, bo te to jakieś mało kwaśne były. W moim domu rodzinnym zawsze robiło się jej bardzo dużą michę, bo mam trójkę rodzeństwa, więc pokrojenie w kosteczkę wszystkich warzyw zajmowało sporo czasu. Proporcje, które podaję poniżej są sporo mniejsze, więc i czas odpowiednio krótszy.

Nazwa “Sałatka Jarzynowa” jest chyba najpopularniejsza i kiedyś tylko taką nazwę znałam. Jednak kiedy byłam jeszcze dzieckiem, moja mama pracowała na plebani jako gosposia i tam proboszcz uświadomił nas, że nazwa tej sałatki to “Kaczy Żer”. Możliwe, że kaczki chętnie by takie coś zjadły, chociaż majonez by im chyba za bardzo nie podszedł…, ale ja nie znam się jakoś bardzo 😉

Tradycyjna sałatka warzywna oczywiście zawiera sporą ilość jajek, w ich miejsce dodałam niezawodną sól kala namak, która ten jajeczny smak zastępuje. Pomijając to, że wszyscy mamy swoje powody, dla których nie jemy jajek, to jajka są już tak drogie… Po co przepłacać, kiedy można dodać odrobinę soli? To już tak z przymrużeniem oka i raczej nikogo do weganizmu nie przekona, ale kto wie 😉


Wegańska sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 100 g selera
  • 80 g pietruszki
  • 100 g ogórka kiszonego
  • 50 g kwaśnego jabłka
  • 25 g pora
  • 130 g groszku konserwowego
  • 130 g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • sól, pieprz
  • 110 g majonezu wegańskiego (użyłam Develey)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj włóż do garnka i zalej gorącą wodą.
  2. Gotuj do miękkości (możliwe, że któreś z nich będą gotowe wcześniej, więc trzeba je wyjąć szybciej).
  3. Warzywa po ostygnięciu obierz i pokrój w kosteczkę.
  4. Następnie wymieszaj w misce razem z pokrojonym ogórkiem kiszonym, jabłkiem i porem.
  5. Kukurydzę i groszek odcedź i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dodaj do reszty.
  6. Do miski z warzywami dodaj musztardę, majonez i sól kala namak.
  7. Na koniec całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Wegańska sałatka jarzynowa
Wegańska sałatka jarzynowa
Wegańska sałatka jarzynowa
Sałatka kaczy żer
Wegańska sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *