
Wegańska Szuba
Wegańska szuba czyli sałatka śledziowa z burakami. Składa się z niewielu składników, ale łączą się one w pyszny smak. Kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, ale też ze śledziem i jajkami, które są nieodłącznymi jej składnikami.
Jak zastąpić śledzia w wegańskiej sałatce?
Nie będąc jeszcze weganką, lubiłam bardzo tę sałatkę, więc kiedy śledzie sojowe zdały egzamin smakowy, to postanowiłam je wypróbować w wegańskiej wersji tej sałatki. Pozostał jeszcze problem jajek, ale je znakomicie zastępuje sól kala namak, która dodaje jajecznego smaku. Oczywiście ważną rolę odgrywa też majonez, który zlepia wszystkie smaki, a jajeczny przecież nie wchodzi tutaj w grę. Dla mnie najlepiej sprawdza się ten od Develey, nie jest zbytnio octowy jak to mają w zwyczaju mieć niektóre wegańskie odpowiedniki. Takim oto sposobem powstaje nam wegańska szuba.
*Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraków również nie obieramy przed gotowaniem. W przepisie podana jest waga już ugotowanych i obranych warzyw. Buraki gotują się dość długo, jeśli nie mamy na to akurat czasu, to można użyć gotowanych ze sklepu.
*W przepisie jest słoik majonezu – mnie zazwyczaj trochę go zostaje, ale nie oszukujmy się – nie jest to niskokaloryczna sałatka.
*Ponieważ jest to sałatka warstwowa, to najlepiej sprawdzi się tu miska z płaskim dnem i jak najmniej zaokrąglonymi bokami.
*Pomimo, że jest to sałatka warstwowa, to po nałożeniu na talerz najlepiej jest ją wymieszać 😉
Wegańska szuba
Składniki:
- 350 g wegańskich „śledzie” sojowych
- 100 g cebuli ze śledzi
- 350 g ugotowanych ziemniaków (gotowane w mundurkach, waga po obraniu)
- 350 g ugotowanych buraków
- Słoiczek majonezu Develey
- sól kala namak
- pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą na dnie miski.
- Wybraną ze słoika cebulę pokrój w drobną kosteczkę i ułóż warstwą na śledziach.
- Pokryj cienką warstwą majonezu (ok 50 g).
- Oprósz szczyptą soli kala namak.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą w misce.
- Oprósz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
- Pokryj warstwą majonezu (ok 100-130 g).
- Oprósz szczyptą soli kala namak.
- Buraki pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą w misce.
- Oprósz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
- Posmaruj ostatnią warstwą majonezu (ok 150 g).
- Wstaw do lodówki i pozwól składnikom trochę się „przegryźć”.
Smacznego!

