• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Boże Narodzenie
Wegańska Szuba

Wegańska Szuba

Wegańska szuba czyli sałatka śledziowa z burakami. Składa się z niewielu składników, ale łączą się one w pyszny smak. Kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, ale też ze śledziem i jajkami, które są nieodłącznymi jej składnikami.

Jak zastąpić śledzia w wegańskiej sałatce?

Nie będąc jeszcze weganką, lubiłam bardzo tę sałatkę, więc kiedy śledzie sojowe zdały egzamin smakowy, to postanowiłam je wypróbować w wegańskiej wersji tej sałatki. Pozostał jeszcze problem jajek, ale je znakomicie zastępuje sól kala namak, która dodaje jajecznego smaku. Oczywiście ważną rolę odgrywa też majonez, który zlepia wszystkie smaki, a jajeczny przecież nie wchodzi tutaj w grę. Dla mnie najlepiej sprawdza się ten od Develey, nie jest zbytnio octowy jak to mają w zwyczaju mieć niektóre wegańskie odpowiedniki. Takim oto sposobem powstaje nam wegańska szuba.

*Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraków również nie obieramy przed gotowaniem. W przepisie podana jest waga już ugotowanych i obranych warzyw. Buraki gotują się dość długo, jeśli nie mamy na to akurat czasu, to można użyć gotowanych ze sklepu.

*W przepisie jest słoik majonezu – mnie zazwyczaj trochę go zostaje, ale nie oszukujmy się – nie jest to niskokaloryczna sałatka.

*Ponieważ jest to sałatka warstwowa, to najlepiej sprawdzi się tu miska z płaskim dnem i jak najmniej zaokrąglonymi bokami.

*Pomimo, że jest to sałatka warstwowa, to po nałożeniu na talerz najlepiej jest ją wymieszać 😉


Wegańska szuba

Składniki:

  • 350 g wegańskich „śledzie” sojowych
  • 100 g cebuli ze śledzi
  • 350 g ugotowanych ziemniaków (gotowane w mundurkach, waga po obraniu)
  • 350 g ugotowanych buraków
  • Słoiczek majonezu Develey
  • sól kala namak
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą na dnie miski.
  2. Wybraną ze słoika cebulę pokrój w drobną kosteczkę i ułóż warstwą na śledziach.
  3. Pokryj cienką warstwą majonezu (ok 50 g).
  4. Oprósz szczyptą soli kala namak.
  5. Ziemniaki pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą w misce.
  6. Oprósz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
  7. Pokryj warstwą majonezu (ok 100-130 g).
  8. Oprósz szczyptą soli kala namak.
  9. Buraki pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą w misce.
  10. Oprósz szczyptą świeżo mielonego pieprzu.
  11. Posmaruj ostatnią warstwą majonezu (ok 150 g).
  12. Wstaw do lodówki i pozwól składnikom trochę się „przegryźć”.

Smacznego!

Szuba
Wegańska szuba
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *