• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Zupy
Wegańska Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

Wegańska Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

Bardzo prosta i smaczna wegańska zupa pomidorowa. Właściwie to pomidorowo paprykowa z fasolą. Dodatek fasoli po zblendowaniu całości, dodaje zupie treści, smaku i wartości odżywczych oczywiście, ponieważ fasola jest świetnym źródłem białka w diecie wegańskiej. Można ją podać też z drobnym makaronem, ryżem czy komosą ryżową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajadać się nią solo.

Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

Składniki:
  • łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g czerwonej papryki (waga bez gniazd nasiennych)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 małe gałązki tymianku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki; odsączonej i wypłukanej
  • 550 ml bulionu warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż zacznie się złocić. Następnie dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż około 5 minut, do czasu aż papryka zmięknie.
  2. Wymieszaj z papryką w proszku i gałązkami tymianku. Wlej krojone pomidory i fasolę (kilka ziaren możesz odłożyć do dekoracji).
  3. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.
  4. Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Postaw z powrotem na palnik, podgrzej i na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Wegańska Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Wegańska Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *