Zupy

Wegańska Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Bardzo prosta i smaczna wegańska zupa pomidorowa. Właściwie to pomidorowo paprykowa z fasolą. Dodatek fasoli po zblendowaniu całości, dodaje zupie treści, smaku i wartości odżywczych oczywiście, ponieważ fasola jest świetnym źródłem białka w diecie wegańskiej. Można ją podać też z drobnym makaronem, ryżem czy komosą ryżową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zajadać się nią solo.
Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Składniki:
- łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 g czerwonej papryki (waga bez gniazd nasiennych)
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 3 małe gałązki tymianku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki; odsączonej i wypłukanej
- 550 ml bulionu warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż zacznie się złocić. Następnie dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż około 5 minut, do czasu aż papryka zmięknie.
- Wymieszaj z papryką w proszku i gałązkami tymianku. Wlej krojone pomidory i fasolę (kilka ziaren możesz odłożyć do dekoracji).
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Postaw z powrotem na palnik, podgrzej i na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


0
Tags :