• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Desery
Wegański budyń czekoladowo bananowy

Wegański budyń czekoladowo bananowy

Dzisiaj przepis na prosty, a jakże pyszny wegański budyń czekoladowo bananowy. Lubię jeść budynie i robię je dość często, ponieważ poza tym, że można nimi zaspokoić swoją chęć na coś słodkiego, to taki budyń można zjeść też na śniadanie. Tym razem zrobiłam go z komosy ryżowej, która jest bardzo wdzięcznym ziarenkiem. Poza tym, że ma niski indeks glikemiczny, to jako jedna z niewielu roślinnych źródeł, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm sam nie produkuje. Jest dobrym źródłem białka, magnezu, żelaza, selenu, cynku witaminy E, witamin z grupy B oraz wapnia, którego zawiera nawet więcej niż krowie mleko. Dlatego tradycyjny mleczny budyń zostaje daleko w tyle. Do tego jeszcze dochodzi banan, który poza słodyczą dorzuca nam swoją gamę wartości odżywczych i już całkiem nie musimy opierać się tej słodkiej pokusie 😀

Mogłabym jeszcze tak długo o korzyści jedzenia czekolady i jej dobroczynnym wpływie na organizm. Nie zapominając również o daktylach. Jednak myślę, że wystarczająco usprawiedliwiłam, to że przez ostatnie kilka dni na śniadanie jem budyń. Przechodzę więc do przepisu na pyszny, pachnący czekoladą i bananami budyń.

Ach muszę jeszcze wspomnieć, że poza tym, że budyń nie zawiera mleka krowiego, to nie musimy mieć na stanie nawet takiego roślinnego, ponieważ jest on gotowany tylko na wodzie. Składniki do jego przygotowania są praktycznie zawsze w moim domu.

Spróbuj również Budyniu Czekoladowego z Dynią

Czekoladowo bananowy budyń z komosy ryżowej

Składniki:

  • 60 g komosy ryżowej
  • 500 ml wody
  • 3 daktyle
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 3-4 kostki czekolady min. 70%

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową przepłucz na sicie. Najpierw pod bieżącą ciepłą wodą, a potem przelej wrzątkiem.
  2. W rondelku zagotuj 500 ml wody.
  3. Dodaj komosę i pokrojone na kawałki daktyle
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wyłącz palnik i odstaw na 10 minut.
  5. Dodaj czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia.
  6. Na koniec zblenduj całość razem z bananem.
Wegański budyń czekoladowo bananowy
Wegański budyń czekoladowo bananowy
Bezglutenowy budyń czekoladowo bananowy
Bezglutenowy budyń czekoladowo bananowy
Budyń czekoladowo bananowy
Budyń czekoladowo bananowy

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *