• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Wegański Gulasz z Boczniaków

Wegański Gulasz z Boczniaków

Choć na stronie nie ma jeszcze, aż tak wielu przepisów (jak bym chciała), to przepis na wegański gulasz z boczniaków już jest. Jednak jest on całkiem inny, jeśli chodzi o składniki, wygląd oraz oczywiście smak. Moim zdaniem żaden nie jest gorszy i polecam Wam wypróbować oba. Jeśli bardziej ogarnę się z dodawaniem przepisów, to w przyszłości pewnie będzie tego więcej na blogu, bo nawet dzisiaj jadłam coś a’la sos z boczniakami i też było dobre 😉

Tym razem boczniaki smażyłam na patelni, ale taką ilość musiałam rozdzielić na dwie tury, bo się nie mieściły, więc jeśli nie macie ogromnej patelni, to też tak polecam. Dlatego, że grzyby muszą się zrumienić, a jak będzie ich za dużo, to się tylko ugotują. Osobiście wolę boczniaki piec w piekarniku, bo i nie potrzeba wtedy tak dużo tłuszczu i w sumie to się samo robi – no i wszystko mieści się na raz. Jednak czasem mnie coś najdzie, żeby nie odpalać piekarnika.

Sos wychodzi bardzo smaczny i kremowy, a podany z podsmażonymi kluskami mmm… W moim domu, kluski uwielbiają wszyscy – nawet bez niczego, a z takim sosikiem, to już całkiem poezja. Takim obiadem nie pogardzi nawet moja córcia niejadek 😀 Ten wegański gulasz z boczniaków w smaku jest paprykowy, trochę wędzony dzięki dodatkowi wędzonej papryki, myślę, że świetnie by się sprawdził do placków ziemniaczanych, takich wiecie, po węgiersku. Jeszcze nie próbowałam tej opcji, ale czuję, że niedługo to sprawdzę. Wybaczcie, ale nie będę już się rozpisywała na temat tego sosu, bo zrobiłam się głodna i muszę coś zjeść, a Was zapraszam na przepis poniżej. 😀


Gulasz z Boczniaków

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 200 g cebuli
  • 150 g papryki (użyłam mieszanki małych słodkich papryczek)
  • 150 g pomidora bez skórki
  • 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta kminku mielonego
  • liść laurowy
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 ml śmietanki sojowej alpro (lub innej roślinnej)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Boczniaki pokrój w paski
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj boczniaki. Nie mieszaj.
  3. Kiedy grzyby się zrumienią, wlej sos sojowy i pieprz. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut.
  4. Podsmażone boczniaki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Na patelnię dodaj cebulę, podlej trochę wodą, żeby przypieczone resztki boczniaków odeszły od dna.
  6. Po 4 minutach dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut.
  7. Następnie dodaj słodką i wędzoną paprykę, kminek, liść laurowy, pokrojonego pomidora oraz 100 ml wody.
  8. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
  9. Na koniec wlej śmietankę i duś jeszcze przez 3 minuty.
  10. Gotowy gulasz podawaj z kluskami, ryżem, kaszami, makaronem lub tym na co akurat masz ochotę 😉

Smacznego!

Wegański gulasz z boczniaków
gulasz z boczniaków
wegański gulasz z boczniaków
gulasz z kluskami
wegański gulasz

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.